Определени като най-застрашени от коронавирусната епидемия са до 1,5 милиона души във Великобритания, които са уязвими и трябва да останат по домовете си поне 12 седмици, заяви правителството в неделя.

Онези, които са диагностицирани с тежки здравословни състояния, като рак на костите или кръвта, муковисцидоза или претърпели трансплантация на органи, са посъветвани от здравните служители да направят всичко възможно, за да се защитят от вируса, включително да се изолират в домовете си за дълъг период.

"Хората трябва да си стоят вкъщи, за да защитят нашата национална служба по здравеопазване и да спасят човешки животи", заяви в изявление секретарят Робърт Джерик.

Той добави, че правителството моли "изключително уязвимите лица" да предприемат "допълнителни мерки, за да се защитят".

В изявлението се посочва периодът, който правителството съветва най-уязвимите да спазват.

„Хората, идентифицирани като принадлежащи към една или повече от рисковите групи, са настоятелно посъветвани да се свържат с личния си лекар, специалист или и двете, и да останат вкъщи за период от поне 12 седмици“.

Ще бъде обявена и специална телефонна линия и осигурени доставки на хранителни стоки или лекарства.

Пол Джонстън, директор на Агенцията по Обществено здраве на Англия, заяви, че тези лица не трябва да излизат за пазаруване, за развлечения или за пътуване.

Последните данни показват, че 177 души са починали във Великобритания от коронавирус.

В петък правителството обяви по-строги мерки за борба с разпространението на коронавируса, включително затваряне на барове, кръчми и ресторанти.