Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва предложи на лидерите от Южна Америка, които тази седмица се събраха на среща на върха в Бразилия, да създадат нова валута, която да се конкурира с щатския долар.

Във форума, който се състоя в двореца Итамарати бразилската столица, се включиха държавните глави на Аржентина, Боливия, Венецуела, Гвиана, Колумбия, Парагвай, Суринам, Уругвай, Чили и Еквадор. Президентът на Перу Дина Болуарте не присъства на срещата "по дипломатически причини".

Лула обсъди с лидерите значението на общата валута за региона и призова за възстановяване на регионалния блок, известен преди като Съюз на южноамериканските нации (УНАСУР). 

Лула да Силва призова всички южноамерикански лидери да преодолеят идеологическите разделения, разделящи региона, и да се обединят в името на социалната, икономическата и културната интеграция.

Бразилският президент си навлече гнева на САЩ, поиска мир в Украйна

"Днес правим първите си стъпки за възобновяване на диалога помежду ни", заяви Лула да Силва при откриването на срещата.

Първоначално беше планирано основната цел на всички събрали се да бъде възобновяване на диалога за взаимна интеграция, както и обсъждане на възможно сътрудничество в различни области - от икономиката до екологичния дневен ред. Освен това бразилските организатори очакваха участниците в срещата да се ангажират с преодоляването на политически и идеологически различия.

Но именно тези различия и опитите за тяхното преодоляване се превърнаха в основна тема, като на практика изместиха основните въпроси от дневния ред.

Всичко започна с появата на събитието на президента на Венецуела Николас Мадуро, смятан доскоро за изолиран от останалите южноамерикански лидери.

Венецуелският въпрос

Николас Мадуро пристигна в бразилската столица ден преди срещата на върха - което беше първата му среща лице в лице с повечето южноамерикански лидери от девет години насам - и беше посрещнат много сърдечно.

Действителната легитимация на Мадуро е очертана отдавна с непосредственото участие на лидерите на Бразилия и Колумбия, които през последните няколко месеца активно възстановяват политическите и икономически отношения с Боливарската република.

На пресконференция президентът на Бразилия каза пред репортери, че спрямо Мадуро има много фалшиви предразсъдъци и че образът на "антидемократична" Венецуела е "разказ, активно насърчаван от западните страни"

Проф. Джефри Сакс: Вашингтон е в шок - 80% от населението на земята не подкрепя войната им в Украйна

А именно западните страни са тези, които налагат строги санкции, които само изострят хуманитарната и икономическа криза в страната, добави Лула и нарече санкциите срещу Венецуела "прекомерни" и "непропорционални".

Бразилският лидер осъди отказа на Вашингтон да признае легитимността на властта на Николас Мадуро и нарече Хуан Гуайдо "самозванец".

В отговор Мадуро повтори желанието на Венецуела да се присъедини към блока БРИКС, а бразилският президент изрази подкрепа за неговите стремежи.

И вече в края на събитието Мадуро разговаря с репортери и каза, че срещата с колегите бележи за него „началото на нов етап“.

Венецуелският лидер добави, че "няма проблем да седнем и да говорим с която и да е политическа сила или президент в уважителен, толерантен диалог".

Трябва да се отбележи, че всички участници пристигнаха на срещата, знаейки за появата на венецуелския лидер, като по този начин на практика признаха легитимността му държавен глава, както и необходимостта за облекчаване на режима на санкции за венецуелския народ.

 

 

Идеята за обща валута на латиноамериканските държави

По-рано тази година Лула и аржентинският президент Алберто Фернандес обявиха намерението си да създадат обща валута между своите страни, наречена "сур" или "юг", и планираха да поканят други латиноамерикански държави да се присъединят към този втори по големина валутен съюз в света, но плановете бяха замразени поради усложнения, отбелязва АА.

Валутата трябваше да бъде една от различните мерки, планирани за укрепване на връзките между южноамериканските държави. 

"Всяка вечер се питам защо всички държави трябва да базират търговията си на долара", заяви Лула през април в Шанхай, където произнесе  пламенна реч в Новата банка за развитие в Шанхай, известна като "банката на БРИКС" (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), пише в. "Файненшъл таймс". 

"Защо не можем да търгуваме на базата на собствените си валути?", добави той, предизвиквайки бурни аплодисменти сред аудиторията, съставена от бразилски и китайски високопоставени лица. "Кой беше този, който реши, че доларът е валутата след изчезването на златния стандарт?", попита реторично бразилският президент.

Идеята за обща валута на латиноамериканските държави не е нова, коментира "Дойче веле". Първоначалният ѝ поддръжник е бразилецът Фернандо Адад, бивш кмет на Сао Пауло и бивш кандидат за президент на лявата Работническа партия, който загуби вота през 2018 г. от сегашния президент Жаир Болсонаро. Наскоро той отново повдигна идеята в гостуваща статия за вестник "Фоля де С. Паулу". Той дори предложи име – "сур" (sur), което означава юг.

Идеята за единна валута е лесна за формулиране, но пътят към нейното създаване е сложен, отбелязва "Дойче веле". Според Жак Д'Адески от Федералния университет "Флуминенсе" в Рио де Жанейро в между страните от региона има различия и историческо съперничество.

"Формирането на единна валутна зона първоначално ще изисква много преговори между бъдещите партньори", каза той пред "Дойче веле", като допълни, че подобен процес ще отнеме години.

Въвеждането на единна латиноамериканска валута би имало и политическо измерение, подобно на това на еврото в Европа.

Южна Америка ще бъде разглеждана като единна икономическа зона и регионът ще се сближи икономически и социално. Следователно предложената от Хадад валута би могла да бъде предвестник на политическо развитие, което в крайна сметка да доведе до създаването на Латиноамерикански съюз, евентуално "Съединени ща

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук