Заместник-началникът на разузнаването в Украйна Вадим Скибицки уточни, че тези цели могат да бъдат военни летища по примера на „Енгелс“, както и обекти като базата на руските ракетни системи „Искандер“ и С-400.

Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна потвърди, че Москва може да бъде потенциална цел на оръжията за поразяване на въоръжените сили на Украйна. Ето защо на покривите на държавните сгради в руската столица започнаха да се монтират системи за противовъздушна отбрана. Това каза на 25 януари заместник-началникът на Главното разузнавателно управление Вадим Скибицки, пише Фокус.

По време на интервюто представителят на военното разузнаване отбеляза, че има реални цели за украинските защитници, независимо дали във временно окупираните територии или на територията на самата Руска федерация. И задачата на въоръжените сили на Украйна е да унищожи тези цели, като се вземе предвид критичността на този или онзи обект.

Според заместник-ръководителя на разузнаването списъкът на тези цели включва обекти, където са разположени комплексите „Искандер“, С-400 и руски военни летища. Като пример Скибицки посочи летището Енгелс, откъдето врагът нанася ракетни удари по Украйна.

След това дискусията се насочи към системите за противовъздушна отбрана, които са разположени около Кремъл. Според заместник-ръководителя на ГУР това е станало след нападение срещу стратегически военни летища.

"Беше след Енгелс. Това предполага, че ако стигнем до Енгелс, ще стигнем и до Кремъл", каза Скибицки.

На 20 януари журналисти от Bloomberg обърнаха внимание на факта, че руските власти започнаха да изтеглят системи за противовъздушна отбрана в Москва и нейните предградия. Тези мерки бяха предприети, след като военни бази в Саратов и Рязан бяха ударени от украински дронове.

Коментирайки събитието, специалисти от Института за изучаване на войната отбелязаха, че разполагането на системи за ПВО на покривите на Москва е свързано с опит на властите да създадат информационни условия за продължителна война в Украйна. Така Кремъл засилва усилията си да формира общественото мнение, според което Русия води екзистенциална война.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук