Доброволци от Виница са разработили нестандартно бъги за украинските разузнавачи. Първият екземпляр от автомобила с повишена проходимост вече се изпраща на бригадата в Гостомел, а няколко други подобни автомобила се сглобяват, съобщава украинското издание "Фокус".

Бъгитата за въоръжените сили на Украйна са дело на състезателния пилот и конструктор от Виница Виктор Берко. От 2014 г. насам той създава превозни средства за украинските военни.

Лекият всъдеход е проектиран да се движи бързо по пресечен терен, където обикновените пикапи не могат да се справят. Той може да превозва персонал и боеприпаси. Дългият ход на окачването допринася за добрата проходимост.

Украинското бъги всъщност е сглобено от нулата и струва 10 000 долара. Приятели от Литва помогнали с двигателя: те изпратили агрегат турбодизел Audi с мощност 200 к.с. Той е повече от достатъчен за леката машина.

Вратите на бъгито се вдигат подобно на Lamborghini, само че се отварят назад, а не напред. Това има за цел да улесни качването и слизането.

Салонът се отоплява и вентилира. Монтирана е и термовизионна камера със специален таблет, който позволява автомобилът да се движи през нощта с изключени фарове.

Покривът на всъдехода е специално оборудван, което позволява монтирането на три различни вида картечници - ДШК, НСВ "Утес" или Browning M2.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук