Украинските военни показаха видео с работата на украинската реактивна система за залпов огън "Буревий". От украинското министерство на отбраната заявиха, че тази ракетна система е разработка на украинските конструктори и е призвана да замени съветската система "Ураган".

Сред преимуществата на украинската система са съвременна сифрова система за управление на огъня, двойно по-малко време за изпълняване на поствената бойна задача, а също и шаси от чешката компания Tatra, мощен двигател, бронирована кабина и 4 "лапи" вместо 2.

"Вярваме, че тази зима "Буревий" ще навестява руснаците по-често, по-точно и директно в целта", подчертаха от ведомството.

РСЗО Буревий - какво е известно

РСЗО "Буревий" е една от най-новите украински реактивни системи, приети на въоръжение от ВСУ. Тази система активно се използва от украинските военни на бойното поле. 

Системата работи с боеприпаси с калибър 220-мм, както и съветските "Ураган". Благодарение на съвременната дигитална система за управление на огъня "Буревий"позволява в пъти да се намали времето от момента на излизане на позици до началото на огъня, фактически до няколко минути.

Шассито т815-7 е от чешската Tatra с колесна формула 8х8 и товароподемност 24,5 тона, отличава се със свръхпроходимост и турбодизелов двигатекл с мощност 402 конски сили. РСЗО е пособна да води огън на разстояние до 35 км (със снаряд 9м27ф).

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук