Премиерът на Унгария Виктор Орбан издаде указ, ограничаващ продажбата на детски книги, в които се описват или става дума за отношения между хора от един и същи пол, предаде ДПА.

Указът, публикуван вчера в унгарския Държавен вестник, урежда прилагането на спорен закон, забраняващ реклами, в които хора от общността ЛГБТ, на лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални, биват представяни като нормални членове на обществото, пише БТА.

Този закон бе приет през юни от парламента, където мнозинство има дясната партия Фидес на Орбан. 

Законът беше разкритикуван като явна цензура, а Европейската комисия го окачестви като дискриминационен и предприе правни действия срещу Унгария.

Новият декрет постановява, че книгите, които описват отклонения от биологичната полова идентичност, преосмисляне на пола и самоцелна сексуалност или обрисуват или популяризират хомосексуалността, не трябва да се излагат на витрините или на видно място в книжарниците. 

Такива книги не бива също да се продават на места, които се намират на по-малко от 200 метра от училища и църкви. Освен това те трябва да се предлагат опаковани, така че да не се виждат кориците.

Декретът ще влезе в сила до 30 дни.