Украинските сили се придвижват напред в Таврийско направление. Артилерийските подразделения на въоръжените сили на Украйна са изпълнили 1268 огневи задачи през денонощието.

Това е заявил командващият оперативно-стратегическата групировка на войските "Таврия" Александър Тарнавски, съобщава "РБК-Украйна", позовавайки се на неговия канал в Telegram.

В същото време през изминалото денонощие загубите на руските сили възлизат на 305 души (загинали - 78, ранени - 210, пленени - 17).

Освен това украинските военни са унищожили 32 единици бойна техника на противника: два танка,
осем ББМ, пет артилерийски системи и минохвъргачки, две РСЗО, един ПТРК, четири дрона, 10 превозни средства. ВСУ са унищожили и 11 склада с боеприпаси на противника.

Междувременно, руската армия е нанесла удар с високоточно оръжие с голям обсег по летище край село Пинчуки в Киевска област.

Това съобщиха от Министерството на отбраната на Руската федерация, като уточниха, че целта на удара е постигната и са поразени всички посочени обекти, информират световните издания.

Село Пинчуки се намира във Василковски район, на около 50 км югозападно от Киев.

Много е вероятно в близко бъдеще Украйна да получи изтребители F-16, от които спешно се нуждае, за да противодейства на руската армия.

Това изявление направи в интервю за йорданския телевизионен канал Al-Mamlaka председателят на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили, като припомни, че има програма за обучение и нещата се движат напред, съобщава Reuters.

„По отношение на F-16. Всъщност нещата вървят напред. Има програма за обучение и украинците вероятно ще получат F-16 в не толкова далечно бъдеще“, казва Мили.

Той коментира и хода на украинското контранастъпление, като отбелязва, че украинските въоръжени сили се противопоставят на укрепените позиции на руската армия.

"На украинците им е останало значително количество бойна сила и това не е краят. Така че мисля, откровено казано, че е твърде рано да се говори за успех или провал", казва Мили.

Официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков съобщи за загубите на въоръжените сили на Украйна в Запорожското направление, информират световните издания. За денонощие са унищожени около двеста бойци.

Според Министерството на отбраната на Русия, подразделения на руската група войски успешно са отразили с въздушни удари и артилерийски огън пет атаки на щурмови групи от 116-та механизирана, 82-ра десантно-десантна и 46-а въздушно-десантна бригади на Въоръжените сили на Украйна в районите на селата Работино и Успеновка в Запорожка област.

„През деня в запорожското направление бяха унищожени до 200 украински военнослужещи, три бойни бронирани машини, четири автомобила, две американски артилерийски системи M777“, уточнява Конашенков по време на брифинга.

Освен това са поразени немска Panzerhaubitze 2000, полска Krab, както и гаубица Д-20 и американска M119.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук