Иран ще нанесе удар по американските военни обекти, заяви съветникът на върховния лидер на републиката генерал-майор Хюсеин Дехган. Това съобщава CNN. 

Дехган, както посочва CNN , подчерта, че нападението в отговор на убийството на генерала от Ислямския революционен гвардейски корпус (IRGC) Касем Сюлеймани ще бъде извършено директно от ирански сили, а не от различни бойни групи и паравоенни групи, контролирани от Техеран в Близкия изток.

Есмаил Гаани, новият командващ иранските сили Ал Кудс след ликвидирането на техния командир Касем Сюлеймани при американски удар в Багдад, също обеща, че ще бъде отмъстено за убития ирански генерал, предаде АП, цитирана от БТА.

Гаани отправи това предупреждение в интервю за иранската държавна телевизия, излъчено днес, в момент, в който Техеран обяви, че отказва да се придържа към оставащите ангажименти по ядрената сделка със световните сили в отговор на убийството на Сюлеймани.

Военният контингент на САЩ в този регион е много голям, припомня CNN. В Саудитска Арабия има "хиляди американски войници", а в Ирак има няколко военни бази, в които са разположени около пет хиляди войници. Освен това  САЩ развърнаха голяма авиобаза Ал-Удейд в Катар и разполагат с редица военни подразделения в Йордания, Кувейт и ОАЕ. 

По-рано, на 5 януари, иракският парламент поиска всички чуждестранни войски да бъдат изтеглени от страната. Освен САЩ тук има британски войници, на които според The Times е наредено да се подготвят за евентуални спасителни операции. 

The Sun твърди, че ако конфликтът ескалира, Лондон е готов да подкрепи американския съюзник, като задейства атомна подводница, въоръжена с крилати ракети Tomahawk.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ