Великобритания е готова да нанесе удар върху Иран, ако напрежението между Техеран и Съединените щати в Близкия изток, причинено от смъртта на генерала от Ислямския революционен гвардейски корпус (IRGC) Касем Сюлеймани, стигне до война. Това съобщава The Sun, позовавайки се на източник.

Според него Лондон няма да бъде първият, който ще нанесе удар, но, когато конфликтът ескалира, той е готов да подкрепи американския съюзник с атомни подводници от клас Естуит, въоръжени с крилати ракети Томахоук. Една от тези подводници е достатъчна, за да атакува Иран, каза източникът.

The Sun също така пише, че бойци на елитни специални части са били дислоцирани в Ирак, където Сюлеймани загина, в случай на нужда от спасителни операции.

400 британски войници в страната, обучаващи иракски сили за сигурност, получиха заповед да засилят защитата на дипломатите и собствените си сили, съобщава The Times.

Освен това в Лондон смятат, че на фона на възможна ескалация на конфликта и обмен на заплахи контингентът, разположен в Ирак, трябва да получи по-тежко оръжие.

Съответните предложения ще бъдат изпратени на премиера Борис Джонсън при завръщането му от 12-дневна ваканция на Карибите.

Припомняме, че на 3 януари на летището в Багдад, в резултат на ракетна атака от въоръжените сили на САЩ, бе убит командирът на специалните сили Ал-Кудс Касем Сюлеймани.

Унищожаването на високопоставения ирански военен командир бе лично наредено от американския президент Доналд Тръмп.

Техеран многократно обещава да отмъсти на Вашингтон за убийството на генерала, докато Тръмп заплаши, че в този случай САЩ ще нанесат удар по 52 цели в Иран.

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ