Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви вчера, че сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Ким Йо-чен, която присъстваше на откриването на Зимните Олимпиийски игри в Пьончан, е опора на един тираничен режим, подтискащ милиони граждани, предаде АФП.

Ким Йо-чен е "централен стълб на най-тираничния и подтиснически режим в света, злодейска семейна клика, която подлага на брутално отношение, глад, принуждава към подчинение или праща в затвора 25 милиона души", заяви Пенс вчера на годишна конференция на организацията "Консервативно политическо действие" близо до Вашингтон.

"Казвам на всички, които мислят, че е тррябвало да стана и да аплодирам севернокорейците: САЩ не подкрепят кървави диктатури, ние се противопоставяме на кървави режими", добави той под аплодисментите на присъстващите. "Ние ще останем твърди, докато Северна Корея не спее да заплашва нашата страна и нашите съюзници, и докато не се откаже веднъж завинаги от програмите си за ядрени и балистични оръжия", подчерта Пенс.

На 9 февруари Пенс и Ким Йо-чен присъстваха на церемонията на откривне на Зимните олимпийски игри в една и съща ложа, наблюдавани от камери от целия свят, но не разговаряха. По-късно Вашингтон съобщи, че Пенс е готов да се срещне с делегация от високопоставени севернокорейски пресставители, но планираната кратка среща е била анулирана от Пхенян след твърди изказвания на вицепрезидента на САЩ.