На фона на обострянето на палестино-израелския конфликт в Израел избухнаха масови безредици. Полицията е задържала поне четиристотин души, съобщава The Times Of Israel.

Съобщава се, че бунтовете са причинени от ксенофобски настроения от двете страни - както израелците, така и арабите организират погромите.

При опит за спиране на уличните бунтове 36 полицаи са били ранени.

В публикувани в мрежата кадри от град Назарет се вижда как събралите се хора палят гуми крещят лозунги.Според израелските медии, сега бунтовете продължават и в град Лод, както и в Акко и Бат Ям. Десетки представители на еврейската младеж са организирали шествие в град Бат Ям и са започнали да разбиват арабски магазини.

Шестима души са задържани по подозрение за нападение и побой над арабски мотоциклетист. Освен това кола с арабско семейство е била засипана с камъни в Йерусалим.Конфликтът между Израел и Палестина ескалира през нощта на 11 май. От Ивицата Газа бяха изстреляни над 160 ракети. Някои от тях са прихванати от системите "Железен купол", други са паднали върху жилищни райони.

Известно е, че има жертви. В отговор Тел Авив започна мащабен обстрел на позициите на "Хамас". Израелските военни започнаха мащабна операция срещу бойци в Ивицата Газа.

Междувременно, Кабинетът за сигурност на Израел е одобрил разширяването на военната кампания в Ивицата Газа срещу палестинските радикали. Това съобщи в Twitter армейското радио "Галей ЦАХАЛ".

Израелският телевизионен канал 12 информира, че на следващия етап се планира да се нанесат удари по сгради в Газа, важни за движението "Хамас", включително и тази на финансите. Продължителността на ударите не е уточнена.

Превод и редакция: БЛИЦ