Украински самолет Boeing не е успял да кацне в Тел Авив. Наложило се е международното летище Бен Гурион да бъде временно затворено изцяло поради работата на системите за противовъздушна отбрана и обстрела от страна на палестинското движение "Хамас", съобщава The Times of Israel.

Boeing-737 на Международните украински авиолинии, летящ от Киев до Тел Авив, е трябвало да кацне в Кипър. Други полети до Израел също са пренасочени за кацане в съседни страни.

По-рано от палестинското движение "Хамас" обявиха, че са изстреляли 130 ракети по израелския Тел Авив. Сирените за въздушна атака не спират в града. В небето над Тел Авив се вижда прихващане на ракети от системата за ПВО "Железен купол".

Конфликтът между Израел и Палестина рязко ескалира през нощта на 11 май. От Ивицата Газа бяха изстреляни над 160 ракети. Някои от тях бяха прихванати от системите за ПВО, а други паднаха върху жилищни райони. Известно е, че има пострадали.

В отговор Израел започна мощно обстрелване на позиции на движението "Хамас". Съобщава се за поне двадесет загинали, включително деца.

Във вторник израелските военни започнаха мащабна операция в Ивицата Газа. За успешното й изпълнение се използват около 80 бойни самолета, сред които ще има и най-новите F-35.

Превод и редакция: БЛИЦ