Министерството на външните работи поддържа непрекъсната връзка с останалите в Кабул български граждани, работещи за международни организации, и е в контакт с чуждестранните ни партньори и съюзници в търсене на възможности за извеждането им от Афганистан.

Евакуацията на сънародниците ни остава задача от първа необходимост, написаха от Външно министерство. 

Към момента МВнР разполага с информация за четирима български граждани, които очакват да бъдат евакуирани от Афганистан. Пети български гражданин, работещ за ООН, ще бъде евакуиран чрез възможностите на световната организация в близките часове.

Българин от първо лице за ужаса в Кабул

През последните 24 часа с помощта на международен евакуационен полет един български гражданин напусна Афганистан, вече се намира на сигурно и безопасно място и не е  потърсил допълнително консулско съдействие. 

Към момента за последните дни Афганистан са успели да напуснат общо 13 български граждани, с които МВнР поддържаше връзка и оказа съдействие.

Припомняме, че на 10 март 2018 г. временно бе преустановено прякото дипломатическо присъствие на България в Афганистан поради нанесени сериозни материални щети на сградата на българското посолство в Кабул при мащабния терористичен акт на 31 май 2017 г.