Зенитни ракетни комплекси от Русия, използвани по време на руската специална операция в Украйна, показаха способността да свалят американски управляеми артилерийски боеприпаси M982 Excalibur с ракети във въздуха, пишат чуждите агенции. 

„Една от особеностите на работата на руската противовъздушна отбрана в рамките на специалната операция беше използването на управляеми ракети от нашите системи за противовъздушна отбрана за унищожаване на високоточно управляеми боеприпаси във въздуха“, каза експертът Виктор Мураховски.

Той добави, че вече има случаи на успешно унищожаване на американски управляеми артилерийски боеприпаси M982 Excalibur, които въоръжените сили използват за гаубици M777.

В същото време военният експерт отбеляза, че боеприпасите на гаубиците са трудна цел за поразяване на системите за ПВО поради малкия си размер.

„Ако например ракетата HIMARS MLRS, която нашите системи свалят в големи количества, е с дължина 4 метра с калибър 227 милиметра, то снарядът Excalibur е дълъг само 1 метър с калибър 155 милиметра. Тогава целта е много по-трудна за проследяване и насочване. Освен това е необходимо по-точно попадение на артилерийския снаряд, за да се обезвреди поради по-голямата му здравина“, обясни специалистът.

Такива възможности се предоставят, наред с другото, чрез усъвършенстване на системите за противовъздушна отбрана на Руската федерация въз основа на опита от използването им в ПРО. По-специално, системата за противовъздушна отбрана Tor-M2U/M2 своевременно обнови софтуера и хардуера, повишавайки способността им да се бори с най-модерните въздушни заплахи.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук