Южна Корея притежава технологии за създаването на т.нар. графитна бомба, която ще парализира електромрежата на КНДР, предаде агенция Рьонхап, като се позовава на военни източници. 

"В Агенцията по отбранителни разработки са получени всички технологии за създаването на графитна бомба. Сега вече сме на този стадий, когато можем да изготвим бомбата във всеки един момент", е заявил пред агенцията неназован чиновник от военното ведомство.

Сеул разглежда използването на бомбата като възможно средство за превантивен удар срещу Северна Корея. 

При взрива на графитната бомба в зоната на действието ѝ се разсейват безчет графитни конци. Попадайки върху жиците,  те предизвикват множество къси съединения и изваждат от строя цялата енергоснабдителна система. 

Подобно оръжие за първи път бе използвано по време на войната в Персийския залив (1990-1991 г.), а също така беше употребено и от силите на НАТО в Югославия през 1999 г. Бомбата не е летално оръжие. 

Сеул също така е готов за "незабавни операции" в случай на "провокации" от страна на КНДР, съобщава още Рьонхап, като се позовава на друг осведомен източник. Какви  именно операции могат да бъдат осъществени, събеседникът на агенцията от военните кръгове не уточнява.

Той е заявил, че Южна Корея и САЩ засега не са открили признаци на подготовка от страна на КНДР за ново ракетно или ядрено изпитания, каквито бяха прогнозирани в навечерието на 10 октомври - денят на основаването на Трудовата партия на Корея. "С повишено внимание следим за развоя на събитията", подчертава източникът. 

Южна Корея и САЩ следят какво става в КНДР с всички възможни средства, включително самолети-разузнавачи U-2S и RC-800, изтребители-разузнавачи RF-16, самолет за ранно предупреждение и контрол E-737, а също така патрулни самолети P-3C, отбелязва Рьонхап.

За откриването на севернокорейски ракети до 2 минути след старта им в Японско море патрулира кораб, снабден със системата "Иджис" (Aegis) и с радари SPY-1D и Green Pine.

Превод: БЛИЦ