Суданският премиер Абдала Хамдок е поставен под домашен арест, а военни са обсадили къщата му, съобщи "Ройтерс".

Военните сили са неидентифицирани. Те са във военни униформи, но без опознавателни знаци по тях. Засега няма независимо потвърждение на информацията. Според телевизия "Ал Хадас" неидентифицирани судански военни сили са арестували и четирима министри, член на управляващия съвет и медийния съветник на Хамдок.

Al-Jazeera уточнява, че сред задържаните е министърът на промишлеността и губернаторът на провинция Хартум. Дъщерята на министъра Ибрахим Шейх уточнява пред канала, че той е бил задържан от членове на Обединените отряди, сформирани през юни месец по заповед на зам.-ръководителя на Преходния суверенен съвет.

По информация на "Ройтерс" по улиците на столицата Хартум са излезли граждани, някои части са блокирани.

Към днешна дата армията е блокирала всички входове на Хартум, съобщава и ТАСС. Сред задържаните са министрите на комуникациите, на информацията, на финансите и на промишлеността. В момента суданската столица се намира и под комуникационна блокада - в града са изключени всички мобилни комуникации, стационарните такива, както интернет връзката.

Представители на основното опозиционно движение "Сили за свобода и промяна" призоваха гражданите да излязат на улицата и да се противостоят на "опитите на военните да узурпират властта".