С разполагането на войски от САЩ и НАТО в Полша ще завърши руското доминиране в Европа, заявил полският военен министър Антони Мачеревич в интервю за Полската телевизия.
„Ялта приключи... Руското вето над територията на Централна Европа, в Полша веднъж завинаги завърши” – заявил Мачеревич. Според него, след 1989 г. поляците постоянно притеснително размишлявали дали „ще наложат руснаците вето против едно или друго действие, ще можем ли действително да правим това, което е добро за народа”.
 
Според него, Доналд Тръмп и номинираните за високи длъжности американски политици познават Русия и „знаят, че тя се явява заплаха”, затова не трябва да се очаква изменение в отношението към Русия.
 
Мачеревич коментирал изявлението на Москва, че Русия не е заплаха за никого, но разполагането на американската танкова бригада в Източна Европа е провокация: „Тези думи изразяват както страх, така и голямо разочарование, че завършва етапа на съветското и руското доминиране над Централна Европа. А именно над ключа от Европа, каквато е Полша.”
 
Американската танкова бригадна група ще се намира в Полша девет месеца в рамките на операция „Атлантическа решимост” (Atlantic Resolve). Планира се ротацията да стане така, че в региона на постоянна основа да се намират американски сили.
 
Военните ще вземат участие в учения с европейски съюзници. В състава на групата влизат около 3500 души, 87 танка, 18 самоходни гаубици Paladin, над 400 бронирани коли Humwee и 144 БМП Bradley.
 
Превод и редакция: БЛИЦ