Според председателя на Сръбската радикална партия (СРП) Воислав Шешел е задействан план за убийството на държавния глава на западната ни съседка Александър Вучич, предава македонската електронна медия Press 24.

Съответното Шешел заяви пред местна телевизия по повод ескалацията на напрежението на протестите в Белград. Съгласно думите му, подобно насилие не е виждано в Белград.

Той подчерта, че моторната резачка е много по-опасна от пистолет или друго огнестрелно оръжие.

Протестите тръгнаха през есента. Предизвикани от недоволството от управлението на президента Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич и от побоя над лидера на малка опозиционна партия. Когато държавният глава им отговори, че и 5 милиона да му поискат оставката, той няма да се поддаде, протестиращите станаха хиляди. Днес вече са десетки хиляди.

Основен организатор на протестите е партията „Двери”. Основана преди две десетилетия, тя не е парламентарно представена. Последователите й споделят консервативни възгледи, не харесват глобализма й, както почти всички сръбски партии, изповядват антиглобализма и патриотичния национализъм, и са яростни противници на президента, който също е умерен националист.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!