Шведският производител на автомобили Volvo Car AB изтегля повече от 460 000 превозни средства по целия свят, след като са установили от компанията, че компоненти от въздушните възглавници могат да ги разкъсат, откъдето да се отдели метален фрагмент и да нарани шофьорите, предава Bloomberg.

От компанията са обяснили пред Националната администрация по безопасност на движението по магистралите на САЩ, че са открили, че устройството, което надува въздушните възглавници загнива, ако е изложено на влага и високи температури. Това може да доведе до образуване на прахови частици, които да разкъсат въздушните възглавници и част от устройството за надуване да удари водачите.  

Те казват още, че им е известен един смъртен случай, който е следствие на този проблем. 

Дефектът е подобен на проблемите, засягащи надуваемите въздушни възглавници на Takata Corp. Приблизително 100 милиона от компонентите на японската компания са изтеглени по целия свят, а милиони все още са в автомобили по пътищата.По тази причина ще изтеглят автомобилите от тези пазари, в които климатът може да доведе до тези проблеми, но са отказали да посочат какви ще са разходите и загубите. 

От шведската компания са казали, че през 2019 г. са получили писмо от адвокат, който е посочил дефекта с въздушните възглавници. Компанията е проверила своите превозни средства и е провела срещи с германския производител на части ZF Friedrichshafen AG, които доставят надувачите, както и с представители на Autoliv Inc, които ги сглобяват.  Автомобилният производител изтегля два модела автомобили – седаните S60 и S80, които компанията произвежда от през май 2000 г. и до март 2009 г. Почти 260 000 от колите, които са засегнати, са в САЩ.

Volvo е единственият автомобилен производител със специфичния вид устройство с този дефект, който доставя в САЩ, е заявил представител на производителя на части. 

В понеделник от Volvo обявиха, че се стремят да съберат най-малко 2,9 милиарда долара в най-голямото първично публично предлагане в Швеция от десетилетия. Компанията очаква да дебютира на Nasdaq Stockholm преди края на годината.