Войник от Специалните въздушни служби (САС) на британската армия убил сам най-малко 30 бойци на „Ислямска държава“ с автоматичен гранатомет. Екшънът се разиграл по време на битката за последната крепост на групировката в Сирия, съобщава „Дейли Стар“.
 
Членове на елитната военна част са участвали в ръкопашен бой с джихадисти, които били решени да се бият до смърт.
 
Битката се състояла в началото на месеца, когато войници на САС от Ескадрон D подпомагали кюрдските въоръжени сили в последната останала под контрола на джихадистите територия в Багуз.
 
На фанатиците многократно била давана възможност да се предадат, но повечето отказали, предпочитайки да загинат като мъченици.
 
Отрядите на САС се движели около покрайнините на Багуз, когато попаднали под обстрел, идващ от вътрешността на бивша банка. Един от британските войници бил ранен от куршум, рикоширал в земята. Тогава друг войник, намиращ се на специално пригоден армейски „Ландроувър“, попилял сградата с изстрели от своя автоматичен гранатомет.
 
Автоматичният гранатомет е любимо оръжие в САС. То има обхват от 2000 метра и може да изстреля 350 снаряда в минута.
 
„След като САС и кюрдските бойци попаднаха под атака, един войник на САС откри огън с гранатомета, за да позволи на останалите да намерят прикритие“, разказва запознат източник.
 
Британските войници се разположили  около укреплението на джихадистите почти веднага. Най-малко шест гранати са попаднали директно в сградата и са убили няколко души. Войникът на Ландроувъра продължил да стреля докато половината от поразената постройка се срутила.
 
„Когато кюрдските войски се върнаха няколко дни по-късно, те откриха най-малко 30 тела вътре в разбитата сграда. Всички бяха на бойци на „Ислямска държава“ и повечето бяха умрели от рани от шрапнели, причинени от гранатите, изстреляни по сградата“, посочва още източникът.

Превод и редакция: БЛИЦ