Групировката „Ислямска държава“, която владееше обширни територии в Ирак и Сирия и ръководеше живота на милиони хора, е победена. Официалното съобщение за нейния разгром дойде от селището Багуз – последната крепост на терористите, намиращо се в Източна Сирия, съобщава „Индипендънт“.
 
„Сирийските демократични сили обявяват тотална елиминация на т.нар. халифат и 100% териториален разгром на „Ислямска държава“, заяви Мустафа Бали, говорител на подкрепяната от САЩ коалиция. „В този исторически ден ние почитаме хилядите мъченици, чиито усилия направиха победата възможна“, добави той.
 
Последната битка е била една от най-трудните. След година бавно отвоюване на малки парчета земя от ИД в Северна Сирия, Сирийските демократични сили обградиха през септември 2018 последния бастион на терористите в изолиран селски район на източния бряг на река Ефрат.
 
Там се бяха укрепили на фанатизираните бойци на групировката и нейни водачи. След като стана ясно, че няма къде да избягат, мнозина от тях решиха да дадат ожесточен последен отпор, което доведе до голям брой жертви от двете страни.
 
Очаква се „Ислямска държава“ да остане потенциална заплаха в Ирак и Сирия, но разгрома на физическата ѝ територия отбелязва нейния идеологически и военен разгром.

Превод и редакция: БЛИЦ