Само през 2008 година няколкостотин хиляди души в Италия са разтоварили от интернет софтуерни програми за шпиониране чрез мобилни телефони. За този феномен нададоха тревога в свое разследване няколко италиански депутати.
Посредством програми, които могат да се разтоварят евтино от интернет, е възможно чрез изпращането на есемес всеки италианец да шпионира обажданията и съобщенията по мобилния телефон на когото си иска, съобщава Pronto Sofia.
Възможно е дори да се локализира положението на собственика на даден телефон.
На практика изпратеният „шпионски“ есемес не оставя никаква следа в телефона, взет под прицел. Активирайки специален вирус в телефона, чрез този есемес става възможно след това да се получават непрекъснато съобщения за телефонните обаждания и есемеси, които извършва или получава „жертвата“.
За ревниви съпрузи или годеници всичко това е идеално средство за контрол. Методът за шпиониране е особено разпространен сред младите хора в Италия.
Парламентарният комитет за контрол на тайните служби обаче се опасява от злоупотребите с телефони на представители на властите, с цел изтръгването на секретна информация.
Италианските власти нададоха тревога и за рисковете, произтичащи от злоупотребата с този софтуер от страна на терористични организации. /БЛИЦ