Дузината изтребители МиГ-29СМТ в авиобазата Хмеймим пристигнали в постоянната база в Астраханска област след успешно изпълнените си задачи в Сирия, съобщи пресслужбата на руското МО. Екипажите са посрещнати от заместник главнокомандващия ВКС на РФ генерал-лейтенант Сергей Дронов, съобщи ТАСС.
Изтребителите бяха там за изпитания в бойни условия, което спомогнало да се определят целите на по-нататъшната модернизация на самолета, твърдят висши военни от ВКС. Констатирали били някои недостатъци на машината, които ще бъдат отстранени по време на близката модернизация.
 
МиГ-29СМТ изпълнили над Сирия над 140 бойни полета и участвали в съпровождане на други ударни самолети, като действали в състав на звено (4-6 самолета). Придобитият опит ще способства за по-нататъшното развитие на поколението МиГ, счита американският експерт от The National Interest Дейв Маджумдар. Според него, ВКС Русия планират модернизиране на всички останали МиГ-29 до стандарта „СМТ” и да закупят като начало определен брой МиГ-35, които основно ще бъдат предоставени за експорт.
 
На 11 декември Владимир Путин заповяда начало на извеждане на контингента от Сирия.
 
БЛИЦ припомня, че многофункционалният МиГ-29 е в класата на леките изтребители: неговата нормална полетна маса е малко над 16 тона (максимална – 21 тона), докато при Су-30 нормалната полетна маса е 25 тона (максимална – 35 тона).
 
Превод и редакция: БЛИЦ