Следващата седмица от 20 до 23 ноември в президентската резиденция в Сочи Владимир Путин ще проведе съвещание с ръководството на Министерството на отбраната и с представители на Отбранително-промишления комплекс. Там ще бъдат обсъдени и съгласувани параметрите на нова държавна Програма за въоръжаване (ДПВ) за 2018-2027 г. с общо финансиране 19 трлн. рубли (265 млрд. евро), съобщи вестник „Коммерсантъ”.
Стратегически ядрени сили
 
Ще бъдат купени крилати ракети с въздушно базиране, балистични радети за подводници и наземни междуконтинентални носители.
 
На въоръжение ще бъдат приети нови стратегически твърдогоривни комплекси РС-26 „Рубеж” и железопътните „Баргузин”, както и течногоривните РС-28 „Сармат” (носител на хиперзвукови блокове – изделие 4202).
 
Авиация
 
Ще продължи закупуването на многофункционалните изтребители Су-30СМ и Су-35, фронтовите бомбардировачи Су-34, първата партида за перспективния комплекс за фронтовата авиация Су-57, изтребителите МиГ-35, партида стратегически бомбардировачи Ту-160М2.
 
Ще намалее броят на купените вертолети.
 
В интерес на ВКС ще започне серийно производство на ЗРС С-500 „Прометей” и комплексите „Бук-М3”, на безпилотни летателни апарати и на новата система за космическо оптико-електронно разузнаване „Раздан”.
 
Военноморски флот
 
Ще бъдат купени дизел-електрически подводници, атомни ракетоносци от ново поколение тип „Хаски” (с нова течногоривна междуконтинентална балистична ракета), корвети, фрегати, миночистачи.
 
В ДПВ ще присъстват и серийни покупки на малки ракетни кораби, способни да носят крилати ракети „Калибр-НК”.
 
Възможно е построяването на авионосец с ядрена енергийна установка, но Генералният щаб все още не е определил целесъобразността от него.
 
Сухопътни войски
 
Сухопътните войски ще получат нови системи за ПВО, танкове Т-90 и Т-14 „Армата”, бронирани машини „Курганец-25” и бронетранспортьори „Бумеранг”.
 
Ще се наблегне на адаптирането на въоръжение за арктически територии (ЗРС С-300В4 и ЗРК „Тор-М2”).
 
Във Въздушнодесантни войски ще постъпят адаптирани комплекти от бойната екипировка „Ратник”.
 
Действащата в момента ДПВ на стойност също 19 трлн. рубли беше критикувана за небалансираност. За превъоръжаване на флота бяха отделени 4,7 трлн. рубли, за придобиване на нова авиационна техника около 4,5 трлн. рубли, за средства за въздушнокосмическа отбрана 3,4 трлн. рубли, модернизация на стратегическите ядрени сили 3,4 трлн. рубли.  По този начин за нови образци оръжие за Сухопътни войски останаха едва 2,6 трлн. рубли.
 
Окончателният вариант на Програмата ще бъде предаден на Владимир Путин за подпис през декември.
 
Превод и редакция: БЛИЦ