В нощта на 28 май руската армия атакува Украйна с ирански ударни безпилотни самолети Шахед-136/131 от северна посока – Брянска област, и от южна – Краснодарски край. Това съобщиха от ВВС на въоръжените сили на Украйна, предаде УНИАН.

„Общо са били изстреляни рекорден брой дронове камикадзе - 54!

Противникът нанесе още една нощна атака срещу военни съоръжения и критична инфраструктура на страната в централните райони, по-специално в района на Киев. 

„Тук, в зоната на отговорност на Въздушното командване „Център“, бяха унищожени повечето ударни безпилотни летателни апарати“, съобщиха от Въоръжените сили на Украйна.

Също така в отразяването на нападението са включени силите и средствата на въздушното командване "Юг" и въздушното командване "Запад" на ВВС на Въоръжените сили на Украйна и противовъздушната отбрана на други компоненти на Силите за отбрана на Украйна.

„В резултат на успешната работа на ПВО са унищожени 52 шахида“, обобщиха от въоръжените сили на Украйна.

Нощната атака с дронове по Украйна

В нощта на 28 май в редица региони на Украйна е обявена въздушна тревога. Причината беше масираната атака на руснаците в Украйна с дронове камикадзе.

По-конкретно, тази нощ няколко десетки "шахиди" бяха изстреляни от руските сили по Киев. Има разрушения от падане на останките от дронове и жертви сред хора в няколко квартала на столицата.

Кличко: Експлозии разтърсиха Киев при руското нощно нападение

Експлозии разтърсиха украинската столица Киев при руско среднощно нападение, заяви кметът на града Виталий Кличко, предадоха световните агенции. 

"Взривове в Киев", написа Кличко в Телеграм. По-късно въздушната тревога, обявена през нощта на по-голямата част от територията на Украйна бе отменена.

Взривове имаше в Киев, където един човек бе убит от отломки от разрушен дрон, а трима души бяха ранени, според данни на властите, припомня Ройтерс.

Кметът на града Виталий Кличко съобщи за над 20 свалени от системата за противовъздушна отбрана руски дрона.

Кличко съобщи и, че е избухнал пожар, след като отломки от дрон са паднали върху седеметажна сграда, която не е жилищна, в Соломянски район.

В Печерски район пожар е избухнал на покрива на девететажна сграда, като е бил причинен от паднали отломки от дрон.

В Холосиевски район падащи отломки от дрон са подпалили триетажен склад, като са разрушили около 1000 квадратни метра от него.

Ударите бяха извършени в Деня на Киев, когато украинската столица отбелязва 1541 години от официалното си основаване.

Обичайно празникът се чества с улични концерти, изложения и панаири. Планове за подобни прояви има и тази година, но в по-малки мащаби.

Същевременно руските власти съобщиха, че няколко безпилотни летателни апарата са се опитали да се доближат до територията на петролна рафинерия в Краснодарския край в Русия, но са били неутрализирани, а инфраструктурата на завода не е повредена. Не се съобщава за жертви и пострадали. 

На 4 и 5 май на територията на същата рафинерия имаше атаки от безпилотни самолети. Възникнаха пожари, но бяха потушени и никой не пострада.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук