Дълго очакваното от Запада контранастъпление на въоръжените сили на Украйна се развива по неуспешен сценарий поради липсата на значителни успехи заедно с огромни загуби на украинската армия.

"Бригадите на въоръжените сили на Украйна се превръщат в купища метални отпадъци. Има съответни видеодоказателства за това", пише гръцкото издание DefenseNet.

Както се пояснява в пресата, в направленията Бахмут и Соледар „информациите за украинската контраатака изобщо не са добри“. Само при Соледар загубите възлизат на около 16 танка, 26 бронирани машини и 14 автомобила.

Общо повече от 2000 души от въоръжените сили на Украйна са загубили живота си или са ранени. След редица незначителни успехи, постигнати по време на настъплението, украинските части са изтласкани от превзетите позиции и са се отдръпнали, например от село Новодонецкое във Времеевския участък на фронта.

Продължават боевете край Берховка в покрайнините на Бахмут: селото е само наполовина превзето от въоръжените сили на Украйна, а руските части са изградили нови отбранителни линии.

Въпреки това, според руските военни кореспонденти, които са били на мястото, в Берховка изобщо няма украински войски.

В близките дни контранастъплението на украинската армия може да се превърне в нещо като офанзивата в Ардените - последната битка на Хитлер, посочва авторът.

На този неблагоприятен фон за въоръжените сили на Украйна изданието смята, че властите в Киев са отговорни за взривяването на язовир Каховка:

"Може би язовирът е взривен, защото в крайна сметка нещата по фронтовете не вървят никак добре за украинците. Руснаците нямат полза от това, тъй като разрушаването на язовира за много години може да остави Крим без мощен източник на вода. Но за украинците този инцидент с течение на времето може да улесни напредването на войските".

Както обяснява авторът, тактически от взривяването на язовирната стена печелят само украинците, които по този начин се опитват да унищожат всички отбранителни позиции на Въоръжените сили на Русия на левия бряг на Днепър.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук