Всички паркове във Франция отново са отворени от днес след почти три месеца карантина, съобщава ТАСС.

Врати отвори днес и прочутият магазин Галери Лафайет (Galeries Lafayette) на булевард "Осман".


Големият магазин, както и много други търговски центрове в Париж, бяха затворени в изпълнение на правителствено решение, забраняващо отварянето на обекти с площ над 40 000 квадратни метра в Ил-дьо-Франс заради продължаващите рискове за здравето.

Броят на клиентите ще бъде ограничен и потокът от посетители ще се организира с отделни входове и изходи, като така ще се осигурят 10 квадратни метра на всеки човек, се посочва в комюнике на ръководството.

Като част от втората фаза на излизане от карантината премиерът Едуар Филип в четвъртък даде разрешение за отварянето на парковете и градските градинки.

Кметът на френската столица Ан Идалго участва в церемония по отварянето на парковете в малкия парк "Тампл" в централната част на града.

Още при първите стъпки към разхлабване на карантината Идалго настояваше пред централната власт да бъдат отворени парковете. Инициативата й бе широко подкрепена от парижани.

Въпреки отменянето на редица ограничения, установените в страната и в столицата мерки срещу разпространението на коронавируса остават в сила.

Ан Идалго напомни днес, че френската столица продължава да е в оранжевата зона на разпространение на епидемията. Тя препоръча парижани да слагат предпазни маски при излизане от домовете си.

На входовете на парковете са поставени дезинфектанти за ръце, а посетителите на парковете трябва да спазват социална дистанция.

На церемонията по повод отварянето на парковете Идалго подчерта, че това е много важно събитие в живота на града, тъй като населението получава възможност да отдъхва при по-добри условия след самоизолацията.

Кметицата припомни, че зелените площи представляват 8 процента от територията на града. Още при отварянето си днес парижкият парк Бют Шомон, разположен на 24 хектара, бе изпълнен с любители на разходките и бягането.

Взети са и други мерки: задължително носене на маски от клиентите и продавачите, предоставяне на хидроалкохолен гел, маркировка на пода за спазване на дистанция и инсталиране на плексигласови прегради на касите.

Докосването до козметиката е забранено. Дрехите могат да се пробват, но след се поставят под 24-часова карантина. В други магазини дрехите се дезинфекцират с пара.