Още през октомври 2021 г. в Белия дом ясно разбирали, че Русия ще предприеме широкомащабна офанзива срещу Украйна. Това съобщава Washington Post, като се позова на свои източници в Белия дом и НАТО.

Според изданието, през октомври 2021 г. Байдън е провел среща с военни и разузнавачи, които въз основа на своя анализ са убедили президента на САЩ, че Кремъл се готви за война.

Спътникови снимки и прихванати разузнавателни данни са показвали, че Русия се готви да започне пълномащабна война срещу Украйна.

Плановете на Путин са били амбициозни: руският лидер се надявал да завладее по-голямата част от Украйна и след това да застраши източния фланг на НАТО. В САЩ знаели, че е необходимо спешно да се подготви Украйна за война. Но проблемът бил, че някои страни от НАТО намалили доверието си в САЩ.

През есента Белият дом започна да търси начини за подобряване на отбранителните способности на Украйна. 

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили заяви през октомври, че разузнавателните данни сочат, че Путин планира голяма стратегическа атака срещу Украйна от няколко посоки едновременно.

По-специално, беше съобщено, че руснаците искат да обкръжат Киев от всички страни. Руските сили са планирали да превземат украинската столица за 3-4 дни и са били готови да убият Владимир Зеленски, "ако ситуацията го изисква". Русия искала да назначи своя марионетка вместо Зеленски.

Руснаците искали да достигнат в рамките на няколко седмици до западната част на Украйна, линията север-юг, която се простира от Молдова до Западна Беларус. Те подчертават, че тези земи са "обитавани от неонацисти".

Американското разузнаване е шокирано: то не може да повярва, че Русия ще загуби здравия си разум, знаейки, че това може да има непредвидими последици. Байдън притиска съветниците си - наистина ли смятат, че Путин ще нанесе удар. И те казвали, че това е напълно реално.

По-специално директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, който е бил посланик на САЩ в Москва и имал най-пряк контакт с Путин от всички в администрацията на Байдън, описал руския лидер като фиксиран върху Украйна.

Според разузнаването Путин е изчислил, че опитът му да превземе Украйна ще предизвика възмущението на Запада, но не и конкретни действия.

Това се дължало на много фактори - желанието на САЩ да избегнат нови войни след Афганистан, пандемията, слизането от длъжност на германския канцлер Ангела Меркел, президентските избори във Франция и икономическия спад след Brexit във Великобритания.

След октомврийско тайно заседание Байдън взел две решения - да предупреди Москва за последиците от войната и да информира Киев и съюзниците за надвисналата заплаха.

Изданието отбелязва, че разузнавателните данни са били предадени и на украинското ръководство. Но Украйна се отнасяла скептично към тях.

Външният министър Дмитрий Кулеба обяснявал това с факта, че Украйна е поискала подробности, но те не са били предоставени. Европа и НАТО също не вярвали напълно в пълномащабно нахлуване.

На 12 януари директорът на ЦРУ Уилям Бърнс предупреждава Зеленски в Киев за плановете на Русия. Бърнс разказва на украинския президент всички подробности, които американското разузнаване е научило.

Зеленски разбира, че Кремъл подготвя светкавичен удар срещу Украйна, а една от целите е "превземане на Киев и ликвидиране на централното правителство".

Американското разузнаване предполага вариант, при който десант на руската армия ще се приземи в Гостомел, за да започне оттам "мълниеносен щурм срещу Киев".

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук