Полски активисти организираха протест във Вроцлав заради окачените знамена на Украйна в обществения транспорт, съобщава Wirtualna Polska.

Акцията беше организирана от участниците в младежката конференция на партията "Конфедерация на полската корона", която се проведе във Вроцлав на 19 юли. Активистите бяха възмутени, че на автобусите и трамваите се появиха украински знамена вместо полски.

„Ние не искаме да направим Укрополия от Полша и няма да позволим на нашето правителство да направи това“, казаха протестиращите, събрани пред централата на компанията за превоз на пътници във Вроцлав.

Те предложиха да се подаде петиция с искане полските знамена да бъдат изложени в градския транспорт.

„Като Конфедерация искаме Полша да бъде полска, а не „дъгова“, „лява“ или действаща по заповед на брюкселските еврократи“, се казва в изявление на активистите.

Шефът на автомобилната компания Кшищоф Балавейдер разговаря с протестиращите. По думите му именно той след консултации с кмета е разрешил закачването на украинските знамена.

„В Украйна въоръженият конфликт продължава. Тук има само две страни: ние сме или за Русия, или за Украйна", заяви Балавейдер.

"Никога не съм крил, че сърцето ми е на украинска страна. Същото важи и за хилядите вроцлавци, които приеха украинци в домовете им", каза той.

Балавейдер добави още, че полското знаме е повод за гордост за него, а в кабинета му виси знамето на Украйна и Европейския съюз.

Според полското министерство на вътрешните работи от края на февруари около четири милиона и половина души са пристигнали от Украйна, а около милион и половина все още остават в страната.

В същото време от 1 юли Полша започна да ограничава програмите за подпомагане на бежанците: плащанията на поляците, които приеха украинци в домовете си, постепенно спират, а периодът на безплатно пътуване за украински граждани в градския транспорт и влаковете приключва. Властите казват, че изхождат от факта, че украинците ще започнат да работят и ще могат да се издържат.