Последните офанзиви на Израел отприщиха "ада" в Газа, казват хуманитарни групи.

По-рано този месец повече храна най-накрая започна да достига до измъчената от глад северна Газа, което понижи цените в бежанския лагер Джабаля, където лекари като Йехия Абед се опитваха да спасят легион от недохранени пациенти. След това дойде "друга атака", каза той.

Израелските военни операции този месец срещу Хамас в Газа - от последното, отчаяно убежище за палестинците в южния град Рафа до опустошените бежански лагери на север - са разселили почти един милион души, според ООН, и допълнително са ги изолирали територията за външна помощ, това пише The Washington Post в статия, специално преведена за БЛИЦ.

Хуманитарните групи казват, че това е задълбочило хуманитарната криза в анклава и е обърнало неотдавнашните им печалби в предотвратяването на глада и болестите.

Сега, казаха хуманитарните работници, те отново прибягват до сортиране.

„Вместо да гледаме пренаталните грижи за бременни жени, вместо да гледаме недохранването, сега търсим как да спрем кървенето“, каза Абед в телефонно интервю, докато на заден план проехтя експлозия. „Това е непрекъснато“, каза той. "Ден и нощ."

Последният процес в Газа започна в началото на май, когато Израел издаде заповеди за евакуация в части от Рафах, сигнализирайки началото на отдавна заплашвана инвазия, която според него има за цел да унищожи останалите батальони на Хамас. Хуманитарните агенции предупреждаваха месеци наред, че офанзива в район, в който живеят повече от милион души, би била катастрофална.

Казват, че това е бедствието, от което са се страхували.

Тъй като боевете се засилиха в източната част на Рафа, заедно с израелските бомбардировки и артилерийски обстрел из целия град, болниците и клиниките бяха затворени. Складовете, съхраняващи хиляди тонове хранителни запаси, станаха недостъпни.

Граничните пунктове, които бяха спасителната линия на южната част на Газа, бяха затворени или труднодостъпни, не допускаха храна, хранителни добавки и лекарства - и хиляди тежко ранени пациенти бяха затворени.

Представители на хуманитарните организации наблюдаваха с ужас и недоверие как почти половината от населението на Газа беше принудително разселено за малко повече от две седмици, като прокудените семейства се борят да намерят свободно парче земя, където да се заселят. Хуманитарните групи са оставени с малко представа как и къде да служат на гладуващите, ранените и болните.

Това беше „потенциално най-мрачната глава в тази ужасяваща война, която започна преди седем месеца“, каза Рикардо Пирес, говорител на УНИЦЕФ, миналата седмица, докато бедствието се разгръщаше.

Повече от 800 000 души са избягали в южната част на Газа, според ООН, и най-малко 100 000 са били разселени от части на север, където Израел също започна нова офанзива срещу клетките на Хамас, които са се прегрупирали в разширяващия се вакуум на властта в анклава.

Най-щастливите хора се приютяват в палатки, които сега се продават за стотици долари, казаха жители. Други са се заселили в изоставени сгради. 31-годишният Алаа Хасан избяга от Рафах на магарешка каруца, защото не можеше да си позволи кола, със завеси от изоставения си дом като подслон, защото не можеше да плати за палатка. Той се установява в Маваси, на брега, който Израел рекламира като част от „хуманитарна зона“.

Обявявайки разширяването на зоната в публикация на X в сряда, подполковник Авичай Адрейе, говорителят на арабски език на Израелските отбранителни сили, обеща на разселените жители на Газа „необходимите хуманитарни услуги... като храна, вода, медицински услуги, консумативи и др.“

Хасан каза, че Маваси е почти необитаем: "Няма питейна вода, канализация или дори бани."

Администрацията на Байдън заявяваше месеци наред, че обезсърчава Израел да извърши голяма операция в Рафа и изисква „надежден“ план за евакуация и защита на цивилни.

В началото на май президентът Байдън заплаши да задържи боеприпасите на САЩ, ако Израел се премести в населените центрове на града. Но офанзивата е опразнила тези населени центрове; разпръснатите палаткови градове изчезнаха почти за една нощ. И въпреки тревогата на хуманитарните работници, американските служители не възразиха срещу операцията.

"Военните операции на Израел в тази зона са по-целенасочени и ограничени", каза в сряда съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

"Думите ни се изчерпват, за да опишем какво се случва в Газа“, каза Едем Восорну от хуманитарната агенция на ООН на брифинг във вторник. „Описахме го като катастрофа, кошмар, като ад на Земята. Това е всичко това и по-лошо.

Рафа - най-важният пропускателен пункт за помощ на границата с Египет - е затворен. Хиляди камиони стоят празни, някои с нетрайни стоки, които се развалят в летните жеги. Единствените два пропускателни пункта в Газа, които номинално са отворени, се смятат от хуманитарните агенции за неизползваеми - поради боеве или защото се намират в зоните за евакуация на Израел.

Близо до Керем Шалом, израелски пропускателен пункт в южната част на Газа, ситуацията беше „кинетична“, каза Олга Черевко, говорител на хуманитарната агенция на ООН. Имаше „много експлозии, много битки“, каза тя. Пресичането беше „изобщо нежизнеспособно за нас“.

Плаващ кей, построен от американската армия в централната част на Газа, получи доставки миналата седмица, но голяма част от пристигналата храна беше иззета от отчаяни хора, докато напускаше дока, каза Пентагонът във вторник.

Служители на хуманитарната помощ многократно са подчертавали, че кеят не е заместител на сухопътните пресичания.

"Помощта тече", каза Съливан в сряда.

"Не тече със скоростта, от която всеки от нас би бил доволен, защото винаги искаме повече."

Раздаването на хранителни пакети в южната част на Газа е спряно, тъй като хуманитарните агенции вече нямат достъп до доставки, казаха официални лица през последните дни. Пекарните - които бяха отворени отново преди офанзивата - са затворени или се очаква да го направят скоро.

Световната програма по храните заяви, че продължава да разпространява топли ястия в части от Газа, въпреки че ООН каза, че обществените кухни са на изчерпване на газ за готвене.

Служители на хуманитарната помощ казаха, че няколко стоки все още са налични на пазарите - тъй като някои търговски доставки продължават - но никой не може да си ги позволи.

Докато седяла в задръстване в южната част на Газа тази седмица, каза Черевко, тя видяла мъж на средна възраст, който се опитвал да купи стоки от пазара. Той се спря на четири яйца, каза тя.

"Никое семейство от Газа не купува четири яйца. Купувате няколко дузини, защото имат големи семейства", каза тя. Но никой нямаше пари.

Предвид недостига и лишенията кризата с недохранването в Газа със сигурност ще се влоши, казаха хуманитарните работници. В началото на май директорът на Световната продоволствена програма каза, че Северна Газа е в "пълен глад". Сега, на юг, не е "пресилено" да се предположи, че гладът е настъпил и там, каза Пирес, говорител на УНИЦЕФ.

Видяхме известен напредък по отношение на получаването на помощ преди офанзивата на Израел в Рафа. Но система, предназначена да предотврати глада, включително пунктове за обслужване, които осигуряват скрининг и хранителни добавки, сега е "напълно рухнала", каза той, застрашавайки около 6000 деца в южната и централната част на Газа, които са били на лечение.

"Когато децата са недохранени, те не се нуждаят само от калории. Имат нужда от лечение. Без лечение те няма да се възстановят. Те ще се разболеят и ще умрат", каза Пирес.

Докато недохранените деца стигнат до клиниките, „понякога вече е твърде късно“, каза Янти Соерипто, президент на Save the Children. Вместо това организацията се съсредоточи върху изпращането на доброволци и медицински сестри в общностите, за да достигнат до децата, преди да имат нужда от спешна помощ.

"Ясно е, че това е по-трудно да се направи, когато се извършва нахлуване в Рафах", каза тя.

През март, дори когато повече помощ навлизаше в Газа, гладът се смяташе за неизбежен в части от анклава. „Сега сме през май и ситуацията по отношение на доставките се влоши“, каза Соерипто.

Центровете за специализирани грижи изчезваха от Газа или вече ги нямаше. В целия анклав повече от 50 здравни заведения – предоставящи педиатрични и майчински грижи, диализа и други услуги – са „сега недостъпни“, каза Восорну от хуманитарната агенция на ООН.

Малкото останали центрове за първична медицинска помощ в анклава също се затварят. Болница Ал-Авда в Джабаля е била обкръжена от израелски войски в продължение на шест дни, според хуманитарни групи. Болница Камал Адуан в близкия Бейт Лахия е затворена напълно.

Израелският напредък трансформира части от Газа за миг.

"Виждате празните парцели, които бяха пълни със заслони и палатки и сега изоставени"“, каза Черевко. След това дойде „безкрайното море от хора в коли, камиони и магарешки каруци“. И тогава палатковите лагери на плажа в Газа, готови да бъдат отнесени от прилив, каза тя.

Там, където се заселват, хората изкопават импровизирани тоалетни в пясъчни парцели или плажни дюни. Някои намериха дърва за готвене; останалите изгорели найлонови торбички.

"Хората са просто изтощени, ужасени", каза Пирес. „Страхът е всичко, което знаят. Те не можеха да си представят, че ще стане още по-трудно за тях.

"Не виждаме как това може да се влоши", каза той.

Моханад Насер Абу Хилал, 29-годишен от Рафа, каза, че е преместил семейството си в Маваси след заповедите за евакуация, но е останал по-близо до дома.

"Да изоставиш квартала си, спомените си, града си, това те наранява много и оставя след себе си белег", каза той.

Градът не приличаше на него, лишен от „признаци на ежедневието“. Рафа изглеждаше като ехо, каза той, като опразнена стая.