"Във войната между Русия и Украйна безпилотните самолети са интегрирани във всеки етап от битката с голям флот, противовъздушна отбрана и системи за електронна война от всяка страна. 

Това е война, която се води от разстояние - врагът често е на мили разстояние - и нищо не може да преодолее това разстояние като дроновете, което дава възможност на Русия и Украйна да се виждат и атакуват без да се приближават твърде много," пише The Washington Post, цитиран от УНИАН.

Дроновете станаха толкова важни за успеха на бойното поле, че понякога се използват от военните и за унищожаване на вражески дронове. Освен това именно с помощта на дронове украинските сили получиха координатите на военни цели и командни пунктове на нашествениците, които впоследствие бяха унищожени с прецизни артилерийски удари.

В същото време дроновете позволяват на командването да следи в реално време какво се случва на фронтовата линия по време на настъпателните операции на украинските сили за отбрана.

„Имаме пълна картина на битката“, казва командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна генерал-полковник Александър Сирски.

Резултатът от това използване на дронове е зашеметяващо руско отстъпление.

„Две основни подобрения ще повлияят на войната в бъдеще. Разпространението и наличието на бойни дронове за по-далечни, по-сложни операции и абсолютната необходимост от евтини тактически дронове за близки операции за поддръжка“, казва Самуел Бендет, военен анализатор в CNA Research Group във Вирджиния.

Както подчертава изданието, в Украйна това "бъдеще" се случва сега.

Украинската армия продължава да се бие с руските нашественици, като използва цялата възможна техника. БЛА помагат много на защитниците в тази битка. Въпреки това, "птички" се използват не само в битка. През ноември в донецко направление дрон "водеше" пленник "вагнерианец".

През октомври 2022 г. в Украйна беше представен нов дрон SHARK, който е в състояние да решава всички основни задачи по разузнаване, наблюдение и коригиране на огъня. ВСУ имат защитена криптирана връзка и е създадена специално за дълбоко въздушно разузнаване и настройка, включително западни оръжия за голям обсег, като HIMARS.

По-рано беше съобщено, че производствената компания Baykar, която стана известна благодарение на безпилотните самолети Bayraktar, тества друго свое изобретение, безпилотния изтребител Kızılema. Новостта ще може да води пълноценна битка във въздуха. Произведеният в Турция безпилотен изтребител използва турбореактивен двигател АИ-25ТЛТ, който е разработен от украинската компания Мотор Сич.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук