САЩ изпращат на Украйна нови оръжия и оборудване, които ще позволят на украинските въоръжени сили да бъдат по-добре подготвени за борба с руските войски на по-близки разстояния.

Решението може да означава, че Киев и неговите съюзници виждат възможност да си върнат загубените позиции след седмици на артилерийски двубои по фронтовата линия, пише The Washington Post.

Новият пакет от помощи е първата стъпка за преодоляване на недостига на оръжия, от които украинските сили ще се нуждаят, за да контраатакуват, особено в минираните райони на подхода към руските позиции. Успешната офанзива предполага възможност за атака от различни разстояния.

Помощта на стойност близо 800 млн. долара ще включва 40 бронетранспортьора, оборудвани с устройства, които помагат за взривяването на мините, както и по-леки гаубици, които са по-лесни за придвижване от по-мощните единици, които САЩ вече изпратиха. 

Помощта ще обхване и безоткатни оръжия с обсег от няколкостотин метра и ракетни установки, ограничени до разстояние по-малко от 5 км, което е много по-малко от сегашното разстояние между украинските и руските части на много места.

"Разминирането е наистина добър пример за това как украинците ще се нуждаят от тези възможности, за да могат да придвижат силите си напред и да си върнат територията. Тези възможности повишават мобилността на украинците в трудната ситуация, особено в Южна Украйна", заявяват от Пентагона.

Роб Лий, старши сътрудник в Института за външнополитически изследвания, смята, че тази помощ за Пентагона не е доказателство за бъдеща офанзива. В крайна сметка някои от оръжията могат да имат и други приложения: например бронираната машина MRAP не е идеална за близък бой.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук