Сред европейските страни само Унгария и Австрия в момента не доставят оръжие на Украйна.

Това каза украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от "Укринформ".

Той отбеляза, че много страни, които никога не са доставяли оръжия в конфликтни зони в съвременната история, са променили позицията си след началото на войната или националното си законодателство за тази цел.

"С изключение на Унгария и Австрия, като неутрална страна, доставката на оръжия за Украйна не е табу за никоя европейска страна, въпреки че беше. Следователно въпросът не е, че страните от Европейския съюз (ЕС) са против, въпросът е, че когато преминете в практическата плоскост, се появяват много различни неща - спорове и дискусии", каза Кулеба.

Той каза, че подобни вътрешнополитически дискусии на западните партньори за това кога и какви оръжия да се предадат струват на Украйна ежедневните загуби на фронтовата линия.

"Днес украинският посланик поиска България да промени досегашната си позиция и да започне да изнася оръжие за Украйна. Това изявление доказва, че досега не сме изнасяли оръжие за тях и оборва цялата манипулативна, лъжлива, организирана и платена кампания по тази тема срещу мен лично, срещу бившия екип на министерството и редовното правителство". Товазаяви в понеделник лидерът на БСП и бивш министър на икономиката Корнелия Нинова.

"Ако сме предоставяли оръжие, щяха ли да искат тепърва да започваме да го правим?", запита риторично тя.

Нинова призова служебното правителство да се съобразява с решението на Народното събрание да не се предоставя оръжие на Украйна. По нейни думи това би било въвличане на България във войната.

Тя подчерта, че от БСП искат мир, сигурност, спиране на войната и решаване на конфликта по дипломатически път. При участие в следващо правителство ще отстояваме същата позиция, както досега, увери партийният лидер.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук