Русия усили своето военно присъствие в Алепо с помощта на батальон военна полиция, състоящ се основно от няколко стотици чеченци-мюсюлмани. Според The Wall Street Journal, това е направено с пропагандната цел да бъдат „завоювани умовете и сърцата на сирийците”.
На видеозаписа, заснет от абхазката информационна агенция ANNA-News, се вижда как чеченците на Рамзан Кадиров патрулират из града на бронетранспортьори и джипове.
 

„Аз съм мюсюлманин-сунит, чеченец” – цитира вестникът думи на батальонния командир Руслан Нумахаджиев. Според него, това е част от старателно планирана кампания за установяване на контакти с местното население в район, който някога станал център на сунитската съпротива против управляващите алавити в Дамаск.
 
„Моят заместник по работата с личния състав е шиит. Под мое командване служи будист от Бурятия и православни” – разказва Нумахаджиев.
 
Русия разположи в Сирия свои сухопътни войски, но не афишира присъствието им, докато за батальона военна полиция в Алепо се говори открито. Той носи службата на блокпостовете (КПП) и осигурява безопасността на хората. В града обстановката е все още напрегната, обаче местните жители се отнасяли с чеченците „топло”. Те предпочитат тяхното присъствие, отколкото подразделения на Асад или шиити-иранци.
 
„Руското правителство прекрасно разбира състоянието на сирийската армия и нейните възможности по реалното управление на този район” – казва за The Wall Street Journal Кати Сокирянска, оглавяваща руското представителство в Международната кризисна група в Брюксел. – Те трябва да запазят това, което вече е постигнато.”
 
Превод и редакция: БЛИЦ