За първи път от десетилетия Пентагонът обяви за разгръщането на ядрени оръжия с ниска мощност на подводници, които трябва да сдържат Москва и да й изпратят „ясен сигнал“, пише The Washington Times.


И въпреки че това оръжие ще затвори дупка в американския ядрен арсенал, такова решение би могло да върне Москва и Вашингтон във времето на Студената война, предупреждава американският вестник.

Тази седмица Пентагонът обяви разполагането на първото си ядрено оръжие от десетилетия насам, като по този начин изпрати до Москва „ясен сигнал“. Според критиците на това решение обаче, в резултат на подобна стъпка Русия и Съединените щати могат отново да започнат да балансират на ръба на войната, както беше по време на конфронтацията на свръхдържавите, пише The Washington Times.

Чиновниците на ВМС на САЩ потвърдиха самия факт на разполагане на нова балистична ракета, с подводно базиране, която според администрацията на Тръмп ще се превърне в централен елемент на стратегията на САЩ за сдържане, пише "Поглед инфо".

Според Министерството на отбраната на САЩ ядрената бойна глава W76-2 доказва, че САЩ „запазват неоспоримо предимство“ пред Русия и другите съперници в ядрената област.

Реакцията на американските законодатели на това събитие обаче беше смесена. Според тях включването на всякакви нови ядрени бойни глави в арсенала на САЩ - дори когато става въпрос за "малка мощност", е "опасна стъпка", която може да изпрати на противниците на Вашингтон грешен сигнал.

Военните чиновници не мислят така; те са уверени, че новото ядрено оръжие ще затвори очевидна дупка в арсенала на САЩ и ще подобри стратегията му за възпиране, като на всички е ясно, че Пентагонът има възможност да нанесе удар в случай на всякаква ядрена конфронтация.

В рамките на ядрената доктрина от 2018 г. министерството предвиждаше „модификация на малък брой балистични ракетни бойни глави с подводно базиране“ в отговор на заключенията на нашите вероятни противници като Русия, които вярват, че наличието на ядрени оръжия с ниска мощност ще им даде предимство пред САЩ и техните съюзници и партньори“ - заяви заместник-министърът на отбраната на САЩ Джон Роуд.

Според него подобно решение ще засили стратегията за сдържане и ще покаже на противниците на САЩ, че ядрените оръжия с ниска мощност няма да им дадат никакво предимство, тъй като Америка е в състояние „да даде решителен отговор на всяка възможна заплаха“.

Предполага се, че новите ядрени оръжия да станат гръбнакът на стратегията за отбрана на САЩ срещу тактическите ядрени оръжия, с които разполага Русия.

Според някои данни, бойните глави W76-2 се слезли от конвейера през февруари 2019 г. - само няколко месеца след като администрацията поиска промени в американската стратегия за сдържане. В същото време служителите на Пентагона са уверени, че ядрените оръжия с ниска мощност няма да окажат сериозен ефект върху стратегията на ВМС на САЩ в морето.

Критиците на този ход обаче смятат, че администрацията на Тръмп направи грешка, изпълнена с тежки последици. „Няма такова нещо като ядрено оръжие с ниска мощност“, заяви конгресменът-демократ и ветеран от морската пехота Рубен Галего. - Това или е ядрено оръжие, или не е. Не може да се използва така, че да не доведе до ядрена война."

Въпреки че Съединените щати разполагат с внушителен ядрен арсенал, способен да нанесе ущърб с наистина немислими размери, ракетите с подводно базиране са по-маневрени и могат да окажат безценна помощ при голям ядрен конфликт.

При този сценарий ракети с наземно базиране или ядрени оръжия на борда на самолети могат да бъдат прехващани от руската противоракетна и противовъздушна отбрана. В същото време подводниците могат да се доближат до разстоянието на огъня с по-малко трудности, отбелязва изданието.