Японските висши военни преразглеждат забраната за татуировки по тялото при набиране на граждани за армията, предават световните агенции.

В Япония татуировките исторически се свързват с принадлежност към прословутата мафия "Якудза" и отдавна са табу. В последните години обаче все повече японци си правят татуировки, следвайки модата, а идентификацията с "Якудза" е останала далеч в миналото.

Преразглеждането на забраната идва на фона на драстичното намаляване на броя на боеспособното населението и недостига на личен състав в армията. По последни данни този недокомплект е с 10% от предвидената численост.

Миналогодишната пролетна наборна служба не успя да набере достатъчно новобранци, отчасти защото все повече млади мъже си правят татуировки по тялото.

Населението на Япония е 125 милиона души. През 2022 г. в страната са родени по-малко от 800 000 деца, на фона на статистиката от 70-те години на миналия век, когато годишната раждаемост е била повече от 2 млн.

Министър-председателят Фумио Кишида заяви, че Япония трябва да се справи с намаляването и застаряването на населението си "сега или никога".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук