По време на военния конфликт Украйна претърпя големи загуби и беше подложена на огромни разрушения.

„Политическата цел на Русия е да направи Украйна неутрална страна, да предотврати разполагането на американски и западни военни системи в непосредствена близост до нейната територия, както и по-нататъшното разширяване на НАТО и приближаването на алианса към границите на Руска федерация," - пише турското издание Yeni Çağ .

Украйна, напротив, прави всичко възможно да създаде условия за осъществяване на предстоящото й членство в Северноатлантическия алианс.

Въпреки факта, че много хора смятат, че конфликтът е между Русия и Украйна, в действителност това е конфронтация между НАТО и Русия. Украйна води прокси война тук от името на Запада, обяснява авторът на статията Армаган Кулоглу.

„Стратегията на САЩ и НАТО е да притиснат Русия, да я неутрализират и да останат лице в лице с Китай, смятан за основен съперник в Азиатско-тихоокеанския регион.

И в тази връзка е необходимо да се постигне целта, без да се влиза директно във военен конфликт, тоест чрез подкрепа на Украйна, доколкото е възможно с оръжейни системи и боеприпаси, осигуряване на изтощението на Русия и принуждаването й да се предаде с помощта на ембарго и санкции“. - се казва в статията.

Борбата продължава. Предполага се, че Москва, реорганизирайки войските, се готви за ново настъпление и ще го проведе, когато метеорологичните условия и обстановката на фронта са благоприятни за това, смята изданието.

Междувременно САЩ и Западът решиха да подкрепят Украйна с модерни танкове, за да нарастне военният й потенциал.

От особено значение, отбелязва вестникът, е фактът, че Германия, която все още не е предоставила на Украйна никакви значими оръжия, обяви изпращането на танкове Leopard. Берлин обясни, че е направил такава важна промяна в политиката си, за да предотврати прерастването на украинския конфликт в пълномащабна война между Русия и НАТО.

Освен Германия, желание да предоставят на Киев модерни танкове изразиха САЩ, Великобритания, Франция, Полша, Норвегия и Финландия. Общият им брой обаче не надвишава 150 единици. Според експерти такъв брой танкове няма да окаже голямо влияние върху хода на военните действия. В същото време подготовката на украинската армия ще отнеме време.

В резултат на това става очевидно, че Русия няма да се откаже, а някои европейски страни искат да намалят подкрепата за Украйна, защото не искат да удължават военния конфликт.

Леопардите, които ще бъдат предадени на разположение на Украйна, също могат да бъдат оборудвани със снаряди с обеднен уран и ако бъдат използвани, има опасност Русия да прибегне до тактическо ядрено оръжие и светът да бъде на ръба на нова световна война. В това отношение е важно страните да проявяват необходимата чувствителност, предпазливост и рационалност”, - предупреждава Yeni Çağ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук