Попълнете търсена ключова дума или фраза

Юбер разкри мръсните си тайни

https://blitz.bg/svyat/yuber-razkri-mrsnite-si-tayni_news713544.html Blitz.bg

Това са опитите за посегателство в САЩ - агресия, изнасилване, от шофьори, клиенти и други

Ню Йорк, САЩ 06 Дек. 2019, 18:49 797 прочита 1 коментара

След години на отказ да определи количествено проблема, "Юбер" отчете близо 6 000 сексуални посегателства в Съединените щати за две години.  Услугите за резервиране на коли с шофьор са масово обвинени в неефективност и лошо обслужване в тази област.

Индустриалният гигант пусна в четвъртък подробен доклад за сигурността, който разкрива, че през 2017 и 2018 г. от водачите, клиентите на тази услуга, както и от трети лица, са регистрирани 5 981 сексуални посегателства, като това включва докосване, опити за агресия и изнасилване. Докладът споменава и за 19 убийства за същия период, пише vesti.bg.

„Тези инциденти са били докладвани при 0,00002% от маршрутите и макар да са редки, всички тези доклади представляват индивид, споделил много болезнен опит. Дори само един сигнал е твърде много“, казва "Юбер".


"Тази година всеки ден "Юбер" има почти четири милиона пътувания в Съединените щати", казва Тони Уест, юридически директор на групата. „Платформата отразява света, в който работим, с неговите добри и лоши аспекти“.

Този доклад, първият по рода си, има за цел да постави инциденти в перспектива - като споменава важността на рисковете от сексуално насилие - и подчертава усилията, полагани за борба с тези заплахи.

Не е сигурно, че това е достатъчно, за да успокои потребителите, които често се обаждат на кола точно, за да се движат безопасно. Във Франция свидетелствата на жени, нападнати по време на споделени пътувания, се умножиха през последните дни в социалните мрежи, под знамето "#UberCestOver" ("Юбер" приключи).

Проблемът не щади Lyft, съперника на "Юбер" в САЩ, който се беше опитал да се позиционира като по-отговорен участник. От септември 34 жени са подали жалба в Сан Франциско срещу Lyft за сексуални посегателства в шофьорски превозни средства, свързани с калифорнийската компания. Каролайн Милър, една от жалбоподателите, заспа в задната част на кола, след като отпразнува рождения си ден. "Когато се събудих, той ме изнасилваше", каза младата жена на пресконференция в сряда.

По отношение на сигурността "Юбер", подобно на Lyft, затрудни кражбата на самоличност от шофьорите, засили контрола за откриване на вече осъдени престъпници и добави бутон в приложенията си, за да съобщи за проблем по време на пътуването. "Този бутон е шега", реагира Майкъл Бомбергер пред АФП. "Кой може да използва смартфона си по време на нападение? Това е просто маркетинг."

В случай на доклад "те трябва да бъдат забранени от платформата. Това изглежда очевидно и въпреки това не е така", продължава адвокатът, който се застъпва за системната регистрация на маршрути, за да могат шофьорите да бъдат наблюдавани, по-добро сътрудничество с властите и по-щателна проверка на миналото на водачите.

"Lyft не приема сериозно безопасността на пътниците си. Платформата е създадена специално за сексуални хищници", каза той по време на пресконференцията. "Знаем, че техните мерки не действат, тъй като осем от атаките, за които говорим днес, се случиха, след като бяха извършени", каза той.

"Никой не трябва да преживява това, което описват тези жени", заяви говорител на Lyft в сряда. "Жените са изправени пред непропорционални рискове. Ние знаем това и затова работим неуморно, за да направим сигурността част от всичко, което правим." 

1 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам