Аз ще спечеля вота за украински президент, каза лидерът на партията "Баткившчина"("Отечество") и ръководител на едноименната парламентарна група Юлия Тимошенко, предават световни медии. Политикът от Киев днес заяви, че ще се кандидатира на изборите за държавен глава на източноевропейската страна, които се очакват през 2019 г.

 "Аз съм убедена, че ще застана начело на нашата родина. Веднага след победата си ще направя референдум за промяна на формата на управление на страната", категорична бе Тимошенко.


При това тя изрази увереност в своята победа. "Веднага след победата си ще направя референдум за промяна на формата на управление на страната", подчерта лидерката на "Баткившчина" Тимошенко.

Припомняме, че през октомври 2011 г. Тимошенко бе осъдена на 7 години затвор по обвинение в превишени пълномощия при сключването на договор за доставка на руски газ. Процесът срещу нея бе смятан от Запада за политически. Впоследствие Тимошенко бе освободена предсрочно с постановление на Върховната рада на Украйна.

Парламентът в Киев прие промени в Наказателния кодекс на Украйна, с които се декриминализират редица деяния, описани в няколко члена от наказателния кодекс. Според властите промените се налагат, за да се приведе националното законодателство в унисон с изискванията на международното право.  

Така тя прекара повече от две години в излежаване на присъдата си, като през по-голямата ѝ част Тимошенко се намираше в болничното заведение.