Кандидатът за президент на Украйна, Юлия Тимошенко е започнала процедура по импийчмънт на настоящия президент Петро Порошенко след журналистическо разследване за злоупотреби в армията, предава Канал 3.

Екипът от разследващи журналисти публикува материал, който разкрива схема за огромна кражба в отбранителния комплекс. Твърди се, че в схемата са включени и служители близки до Порошенко, като синът на първия заместник-секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана Олег Гладковски и неговият приятел и бизнес-партньор Виталий Жукон. Те са продавали резервни части и оборудване с надценка до 300% на украинските отбранителни предприятия. Според медията те са внасяли стоката си от Русия чрез контрабанда или са купени от складове на военните в Украйна. По този начин те са получили минимум 250 милиона гривни (около 9 милиона долара).

„Вярвам, че това, което е открито от журналистите, ще попадне в обхвата на чл. 112 от Наказателния кодекс – предателство… ние и други фракции започваме процедура по импийчмънт на президента”, заяви Тимошенко във вторник пред парламента.

Според конституцията на Украйна може да се стигне до импийчмънт, ако президентът е извършил държавна измяна или друго престъпление. Процедурата включва създаването в парламента на временната комисия за разследване, чиито констатации се разглеждат на заседание на парламента.

При приключването на работата на тази комисия парламентът гласува за обвиняване на президента, за което са нужни 226 гласа, а след това взема решение за импийчмънт с 300 гласа. След това получава становището на Конституционния съд за законосъобразността на процедурата по за импийчмънт и заключението на Върховния съд, че президентът действително е извършил престъплението.