Партия „Баткивщина“ издигна за кандидат за президент своя лидер- бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко. Съответстващото решение бе прието във вторник на конгреса на политическата сила.

Програмата на бъдещия кандидат за държавен глава на Украйна се основава на тезата за необходимостта от нов икономически курс на страната. Както заяви тя по-рано, вече от три години повече от 100 експерта работят над разработването на този курс.

„Това е този интелектуален ресурс на страната, който ще ни даде шанс, а ние, политиците, ще го изпълним по точки. Това е път към възстановяване, успех и възраждане“, твърди Тимошенко. Новият икономически курс на Украйна ще предвижда промяна на финансовата политика на страната – пълен контрол на държавата над Националната банка, въвеждане на действащи механизми за спиране на инфлацията, „за да престане тя да бъде основа за финансовите пирамиди на Националната банка“, разработване на нова данъчна система, промяна на кредитната политика, при която украинските предприемачи ще могат да получат дългосрочни кредити в банката за развитие на своята работа „със застраховка, а не със залог и с 3-4% годишна лихва, както е в Европа, а не с 20%, както е в Украйна“, увеличение на нивото на доходите на хората.

Юлия Тимошенко е родена в Днепропетровск, на 58 години. В политиката е от 1998 г., когато е избрана за депутат във Върховната Рада. Година по-късно тя става вицепремиер за топлоенергийната система в правителството на Виктор Юшченко. През 2001 г. тя създаде Блок Юлия Тимошенко, който през 2004 г. подкрепи кандидата за президент Юшченко, който по-късно предостави на Тимошенко позицията на премиера: през 2005 г. тя стана първата жена в Украйна, която оглави кабинета, но през същата година бе уволнена. През 2010 година участва за първи път на президентски избори, но ги загуби с малка разлика от Виктор Янукович. Срещу нея са открити редица наказателни дела, едно от които се отнасяше за условията на газовия контракт между „Газпром“ и „Нафтогаз“ и през 2011 година бе осъдена на 7 години лишаване от свобода.

Тимошенко излезе от колонията през 2014 година след „майдана“ и последвалия държавен преврат в страната. На президентските избори през същата година тя получи 13% на първия тур на президентските избори, а на парламентарния вот нейната политическа сила, „Баткивщина“, влезе в парламента, като събра трудно 5,5%.

Поредните избори за държавен глава на Украйна трябва да се състоят на 31 март. Юлия Тимошенко е лидер в предизборната гонка: съгласно последните проучвания на общественото мнение, за нея са готови да гласуват 19,3% от избирателите. Следващ по популярност сред потенциалните кандидати за президент са шоуменът Владимир Зеленский (12,9%), лидерът на обединението „Опозиционна платформа – За живот“ Юрий Бойко (11,6%), действащият държавен глава Петро Порошенко (11,3%) и бившият министър на отбраната и ръководител на партия „Гражданска позиция“ Анатолий Гриценко.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!