Докато Йенс Столтенберг продължава да обещава на Зеленски членство в НАТО в близко бъдеще, някои страни продължават да се противопоставят на ускорената процедура, пише Euractiv.

Европейското издание, позовавайки се на неназовани източници, съобщава, че срещу бързото влизане на Украйна в НАТО се противопоставят две ключови страни от алианса - САЩ и Германия.

Американците и германците настояват влизането на Украйна в НАТО да бъде обусловено не от политически съображения, а от изпълнението на условия. Това означава, че когато Украйна изпълни условията за провеждане на реформи, тогава ще се обсъжда присъединяване.

"Още сега НАТО и Украйна може да подпишат списък с реформи, които Киев трябва да извърши за бъдещо присъединяване към НАТО", пише изданието.

НАТО иска да предложи на Украйна вместо план за действие за членство в алианса опростена национална програма, в рамките на която Киев да извърши определени реформи, за да бъде готов да се присъедини към блока.

На първо място, реформите ще трябва да допринесат за реформирането на украинската армия и други сектори на сигурността. На Киев също ще бъде даден контролен списък, който членовете на НАТО могат да проследяват.

В същото време, ако Украйна направи всичко необходимо, приключи войната и върне всичките си територии, това няма да означава, че автоматично ще бъде поканена в НАТО. Много страни са против това, особено Германия и САЩ.

Освен това Столтенберг, който обещава членство на Украйна в НАТО, признава, че не е готов да говори за това как различните страни ще гласуват за евентуалното членство на Киев. Освен това влизането на Украйна в алианса по време на конфликта също е невъзможно.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук