В Турция от 1 април намалиха от 18 на 8 на сто ДДС за хигиенни препарати и памперси - продуктите от основни нужди. Намалението на ДДС се отнася за редица продукти, сред които шампоан, сапун, течен сапун, дезинфектанти, мокри кърпички, тоалетна хартия, салфетки, памперси.

От 18 на сто на 8 се намалява и ДДС върху храните в хотелите с над 3 звезди.

Според Денислав Алексиев от Одрин шампоаните от 38 лири с паднали на 26 (около 3 лева), а някои магазини правят и още отстъпки в подкрепа на Ердоган, а това привлича повече български туристи в Одрин. "Над 10 000 българи на седмица пътуват, за да пазаруват от Одрин. 60% от тях пазаруват хранителни стоки", обясни той.

По думите му и заплатите ще бъдат вдигнати заради инфлацията, което ще е за втори път за година. Чрез facebook групата си той и семейството му информират българите за цените в Турция, предаде "Нова".

От своя страна туроператорът Адриана Панайотова посочва, че пътуващите запазват своя брой, до около 30 човека на седмица пътуват с нейната компания.
"Цените в Одрин са сходни с българските. За литър олио се харчи 4 до 5 лева, всички продукти от първа необходимост са на еднакви цени. Въпреки това има сериозен наплив заради по-доброто качество на продуктите", отбеляза тя.

И допълни, че забранени за пренасяне през границата са меса, сирена и кашкавали, както и цигари и алкохол.