Южна Корея показа за пръв път новозакупените американски изтребители "стелт" F-35 на церемония по повод Деня на въоръжените сили, предаде АР. Демонстрацията на новото въоръжение вероятно ще разгневи Северна Корея.

По силата на най-голямата сключвана от Сеул сделка за доставка на бойна техника до 2021 г. страната ще закупи 40 изтребителя F-35 от корпорацията "Локхийд Мартин".

Първите самолети пристигнаха в Южна Корея тази година, предизвиквайки рязка реакция от Пхенян, който ги окачестви като сериозна провокация, нарушаваща споразуменията за намаляване на военното напрежение между двете Кореи.

Южнокорейският президент Мун Дже Ин инспектира военни самолети, включително F-35, ракетни и артилерийски системи, които бяха демонстрирани в началото на церемонията във военновъздушна база в югоизточната част на страната.

Той и други високопоставени лица наблюдаваха три от новите изтребители, летящи в стегната формация.

Южна Корея се похвали: Ето ги новите F-35 (СНИМКИ)

В предавана по телевизията реч по време на церемонията президентът Мун заяви, че се чувства "уверен в мощта на нашите въоръжени сили, снабдени с нова техника като F-35А, която показваме за пръв път". Южнокорейците също ще бъдат много горди с военните възможности на страната, добави президентът.

Мун е либерал, който подкрепя стъпки за помирение със Северна Корея и насърчава активни дипломатически контакти между Пхенян и Вашингтон по въпроса за севернокорейската ядрена програма.

По време на третата му среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Пхенян двете Кореи сключиха серия от споразумения, целящи намаляване на напрежението, включително спиране на ученията с бойни стрелби по границата и премахването на охранителни постове по границата.

Южна Корея се похвали: Ето ги новите F-35 (СНИМКИ)

Мнозина южнокорейски консерватори заявиха, че споразуменията са навредили на националната сигурност, защото ядрената заплаха от север не е изчезнала.

На днешната церемония Мун заяви, че силната национална сигурност ще помогне за диалога и сътрудничеството с КНДР и усилията за постигане на траен мир на Корейския полуостров.