Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че страната е информирала САЩ, че е на разположение да помогне за спасяването на живота на цивилно население от Афганистан, предаде агенция МИА.

Заев изрази готовност страната да приеме цивилно население от Афганистан, хора, които през изминалите 20 години работеха за мира в тази страна, бяха местна подкрепа за съюзническите сили от НАТО.

Република Северна Македония е готова да осигури наставянето им в хотели и курорти, като разходите за времето на престоя им до осигуряването на трайна дестинация биха били изцяло покрити от САЩ.

В Афганистан в момента има стотина македонски граждани, с които е установена комуникация. Те се чувстват в безопасност, а компаниите, за които работят, са осигурили планове за евакуация, каза Заев.

Бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт благодари в Туитър на Албания, Канада, Косово и Република Северна Македония за съгласието да дадат убежище на жени и деца на лидери на гражданското общество в Афганистан, допълва БТА.