Мумифицирани останки на свещеник са открити в криптата на некропола Порта Сарно, източно от Помпей, съобщава пресслужбата на Археологическия парк в Помпей.

Погребаният е Марк Венерий Секундио, 60-годишен свободен човек, който има впечатляваща кариера: от обществен роб той става пазител на храма на Венера, а по-късно - августейши жрец, който управлява култа на императора и неговото семейство.

В надписа на гроба се споменава също, че починалият е изнасял представления на гръцки и латински език "в продължение на четири дни". "Това е първото ясно доказателство, че в Помпей е имало представления на гръцки език", подчертава Габриел Зухтригел, директор на Археологическия парк.Погребението на свещеника, което датира от последните десетилетия преди погубването на Помпей от изригването на Везувий през 79 г., е загадка за учените.

Погребалната традиция от онова време е да се изгарят останките на погребална клада - изключение се прави само за децата. Но скелетът на Марк Секундио е един от най-добре запазените в историята на разкопките в Помпей: намерен е в запечатана погребална камера с размери 1,6 на 2,4 метра.

Това е позволило да се запазят дори косата и едното му ухо. "Все още не предстои да се изясни дали частичната мумификация на починалия е била умишлена", казва Зухтригел.Запазен е и погребалният инвентар: унгвентариум - съд за парфюм и остатъци от платове. Освен това в друга част на гробницата са открити две урни с пепел, едната от които е принадлежала на Новия Амабилия, вероятно съпругата на починалия.

Превод и редакция: БЛИЦ