Археолозите, които от години разкриват нови и нови чудесии във вкаменения от вулканичната пепел на Везувий античен римски град Помпей, изкопаха истинска „лимузина“ за сватби и оргии. За особеното предназначение на древната огромна каляска говорят огромните орнаменти – медальони по предната и задната й част, на които са изобразени страстни съвкупления на мъж с жена в различни пози.

Декоративните елементи са добре запазени, защото са излети от бронз и калай, като връхлетялата Помпей през 79-та година пепел на вулкана Везувий е послужила едва ли не за нещо като добър консервант.


Който е вкаменил и съотвтно запазил за бъдните поколения не само метални части, но също така части, изработени от органични материали – дърво, кожа, коноп и др.

Историците от Помпей са склонни да смятат, че древната „лимузина“ за сватби и оргии е принадлежала на имотен патриций - плейбой, който е бил собственик на баровското жилище, където тя е открита.

Става дума за вила с огромен парк в покрайнините на богатия на времето римски град, като колесницата е била намерена в обора на богаташкия имот. Там преди време са били открити вкаменените останки на три хвърковати коня, които обикновен римлянин не е можел да си позволи.

По всяка вероятност патрицият е предоставял богато украсената каляска на приятели и роднини за откарване на поредната булка до нения жених в бъдещия им дом. Тъй като луксозното за времето првозно средство е имало и покривало, то най-вероятно е било изпозвано от собственика му за „пътуващи оргии“. От тези, които често се случват днес в дългите над 10 метра лимузини за специални и богато напоени с шампанско церемонии.

Поредната находка – доказателство за величието на Помпей преди той да бъде погребан от Везувий, бе високо оценена от министъра на културата на Италия Дарио Франческини, който изрази надежда пред журналисти, че колесницата ще увеличи притока на туристи в града-музей на открито, стига COVID-19 да го позволи.