Руският Черноморски флот в момента не блокира търговските кораби, а прибягва до хитрости. Това каза в ефира на Радио Свобода говорителят на ВМС на Украйна Дмитрий Плетенчук.

Според него руският флот сега не блокира цивилни кораби във водите, а е по-зает със защитата на пунктовете си за дислокация и крайбрежието, пише УНИАН.

Патрульний корабель проекту 22160 типу «Василь Биков» у Севастопольській бухті, архівне фото

"Сега те са заети основно да служат за защита и защита на техните постоянни пунктове за дислокация, техните бази, техните брегове. Тяхната тактика в Черно море се свежда до много проста формула: 12 морски мили е суверенна територия, това е т.нар. териториална море Това е тази част от морето от брега, която всъщност е територията на държавата“, казва Плетенчук.

В същото време, каза той, Кремъл прибягва до трикове, за да създаде видимост за контрол над Черно море, включително върху превоза на граждански товари, който се извършва както за „вътрешната руска публика“, така и за световната.

Плетенчук обясни, че руснаците, използвайки международното право, блокират определена морска зона във вътрешната икономическа зона и обявяват например учения със стрелба.

"Това е разрешено. И съответно те имат правно основание да контролират тази зона. Те винаги правят упражнения по търговските пътища, за да усложнят навигацията по този начин. Някои кораби, разбира се, не обръщат внимание на това, осъзнавайки, че това всичко е фалшиво“, отбелязва Плетенчук и добавя, че руският флот официално се крие зад ученията.

"Няма причини за това, няма мандат. Кой може дори да обяви някакво ембарго, например блокада? Това трябва да бъде изразено от международни организации. И Русия разбира това и затова прибягват до такива трикове", казва говорителят.

В същото време, според него, в нейното информационно поле, за вътрешните потребители и международното пространство руската реторика звучи „като предотвратяване на контрабандата на оръжие“.

През юли, след демонстративното оттегляне на Руската федерация от „зърненото споразумение“, ситуацията в Черно море се влоши още повече. Кремъл заяви, че ще потопи всички цивилни кораби, които се насочват към украинските пристанища, по-специално пристанищата на Голяма Одеса, защото ще ги смята за „носители на оръжие“. Русия също веднага започна да атакува пристанището и друга инфраструктура на Одеска област. След известно време ВМС на Украйна отбелязаха, че е „разработен“ нов морски коридор, който може да се използва от граждански кораби. По-специално тези, които са блокирани в Одеска област от края на февруари 2022 г. поради пълномащабното руско нахлуване в Украйна. Четири кораба вече са използвали успешно този маршрут.

По време на продължаващите битки на Запорожкия фронт украинската армия понася тежки загуби и прави тактическа пауза, пишат чужди издания.

Бои на Запорожском фронте: враг несёт тяжёлые потери и берёт тактическую паузу | Русская весна

Доклад на изпълняващия длъжността губернатор на Запорожка област Евгений Балицки.

„През изминалото денонощие, след понесени загуби в района на селата Работино и Вербовое, противникът взе тактическа пауза и не предприема активни действия.

Нашите подразделения не ни дават да се отпуснем, нанасяме артилерийски удари, за да попречим на противника да се окопае и да компенсира загубите си.

Бои на Запорожском фронте: враг несёт тяжёлые потери и берёт тактическую паузу | Русская весна

Днес около 5 часа сутринта е разкрит опит на противника за ротация на своите части, както и разузнавателни движения в района на Вербовой. Врагът беше унищожен.

Група БПЛА от батальона на Судоплатов установи концентрация на вражеска пехота в района на Пятихатки, с прецизни изчисления противникът и неговият склад с боеприпаси бяха унищожени“, каза ръководителят на региона.

В района на Бахмут украинските военни изтласкват руснаците от Клещиевка. Майорът от въоръжените сили на Украйна, заместник-командир на 3-та специална бригада Максим Жорин каза, че сега повече от половината населено място вече е под контрола на Силите за отбрана.

ВСУ выжимают врага в районе Бахмута / фото facebook.com/UALandForces

В ефира на Еспресо той каза, че вражеските войски контролират само покрайнините на селото и постоянно се опитват да отстъпят, пише УНИАН.

"Повече от половината населено място се контролира от украинските сили. Остават може би една улица и половина, които врагът все още частично се опитва да контролира, но успява много слабо. По цялата линия Клешчиевка - Андреевка - Курдюмивка, противникът всеки ден търпи огромни загуби в личен състав и е принуден да се връща назад само по пътя, създавайки си нови позиции, в които се опитва да се крепи“, каза заместник-командирът на 3-та бригада.

Карта. Бахмут_0609

Според военния в този участък от фронта предимството е на страната на отбранителните сили.

"Руснаците не изваждат нашата пехота. Да, те имат предимство в артилерията, авиацията, дори в безпилотните самолети в някои отношения. Но когато срещнат нашата пехота в близък бой, те не изваждат тази битка и винаги са принудени на отстъпление със загуби. Понякога се опитват да се бият и да се задържат, но почти винаги завършва едно и също: мъртви, пленници и отстъпление“, добави Жорин.

Освен това на този участък от фронта руснаците имат още един проблем - не могат да използват тежка техника.

"Ние създадохме такива условия за врага, че напоследък те почти нямат възможност да използват техниката си. Тоест танкове, бойни машини на пехотата, всичко, което имаха, особено парашутистите, почти цялата тази техника вече е унищожена. Мисля, че в близко бъдеще те ще трябва да пресекат железницата, защото техните дела наистина са много трудни“, прогнозира майорът от въоръжените сили на Украйна.

Както се съобщава в сутрешния доклад на Генералния щаб, Силите за отбрана имат частичен успех южно от Бахмут, като изместват противника от позициите му и консолидират позицията си на постигнатите рубежи.

Към 4 септември украинските защитници в посока Бахмут освободиха около 47 квадратни километра по време на контранастъплението. Руснаците безуспешно се опитват да си върнат загубените позиции.

Следобедът на 8 септември беше осуетен пореден опит на киевския режим да извърши терористична атака на руска територия, пишат чужди медии.

Около 15:00 ч. дежурните системи за противовъздушна отбрана унищожиха безпилотен летателен апарат авиационен тип над територията на Белгородска област, съобщиха от Министерството на отбраната на Русия.

Враг пытался атаковать Белгородскую и Херсонскую области | Русская весна

Освен това в петък сутринта силите на ПВО прихванаха два украински дрона близо до избирателна секция в Скадовск (Херсонска област).

„В общински район Скадовски система за противовъздушна отбрана свали два дрона в непосредствена близост до избирателни секции. Ако бяха постигнали целта си, нямаше да има жертви“, каза пред репортери Марина Захарова, председател на регионалната избирателна комисия.

Днес е единен ден за гласуване в Русия. В повечето региони изборите ще продължат три дни: 8-10 септември.

В 21 съставни образувания на Руската федерация жителите избират висши длъжностни лица (кметове и губернатори). В ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област се провеждат парламентарни избори. Провеждат се и допълнителни избори на депутати от Държавната дума за четири вакантни места (в едномандатни избирателни райони).
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук