Командването на Сухопътните войски на САЩ заяви, че основният американски танк М1 „Абрамс” започва да остарява и се нуждае от замяна. В продължение не много години Пентагонът Пентагонът отделяше малко внимание на танкостроенето, концентрирайки се на модернизацията на ВМФ и ВВС. Обаче и най-съвършените самолетоносачи не могат да превземат градове – във всички съвременни класически конфликти именно танковете играят ключова роля.
Заместникът на началник-щаба на сухопътните войски на САЩ генерал-лейтенант Джон Мюрей признал, че М1 „Абрамс” вече не трябва да се нарича най-добрата машина в своя клас. Вече много страни в света разполагат с танкова техника на аналогично равнище, признал генералът пред членовете на Отбранителния комитет на Сената, цитиран от RT.
 

„Аз ще бъда оптимист и ще кажа, че запазваме паритет с много други страни” – заявил Мюрей. Според него,независимо че много други държави догонват САЩ по технологичната наситеност на своите армии, „абрамсите” все още са едни от най-добрите в своя клас като бойни системи, но не са единствените – такива машини имат Израел, Великобритания и Русия.
 
„Мисля, че Т-90 е твърде близо до „Абрамс”. Говори се за „Армата”, но той засега не е въведен в строя” – добавил Мюрей.
 
Според генерала, САЩ трябва да започнат разработка на танк от ново поколение. Главното изискване към новата машина е по-малко тегло от „Абрамс” (62 тона). Засега, според Мюрей, американските конструктори не могат да предложат отработени решения в тази насока.
 
Някога танкът М1 „Абрамс” действително беше венец на техническото развитие – серийното му производство започна през 1980 г., десет години преди да се появи неговия руски конкурент танкът Т-90 „Владимир”.
 
За тези десетилетия се измениха и възгледите за защита на танковете (активна и динамична), изискванията за скорост и маневреност налагат по малко тегло – не случайно руските танкове са с маса 42 тона, позволяваща им да минават по всякакви мостове.
 
Превод със значителни съкращения: БЛИЦ