Заместник-кметът на Москва Анастасия Ракова обяви, че все още не се вижда краят на борбата с ковид-19.

"Вече девет месеца се борим с тази инфекция. Нашият маратон продължава и засега не му се вижда краят", каза Ракова в понеделник на научната конференция "Медицина и качество - 2020".

Тя все пак изрази надеждата, че е възможно заразата да бъде победена през следващите няколко месеца, тъй като вече е започнала масова ваксинация.

"Пандемията е време на предизвикателства, с които целият свят, включително нашата страна и градът, се сблъскаха за първи път. За да се справим с тези предизвикателства, трябваше да преустроим изцяло цялата здравна система", посочи заместник-кметът на Москва.

"Вероятно системата на здравеопазването никога не е трябвало да се променя толкова бързо и да взима нови решения".

По думите на Ракова в Москва функциите на здравната система са сериозно разширени - тя поема отговорност не само за лечението на пациента, но и за неговото санитарно и епидемиологично осигуряване.

"В началото на пандемията трябваше да формираме нова система за управление на всички процеси", подчерта тя.

Според Ракова всички нови технологии, въведени в здравната система заради ковид-19, "ще бъдат полезни и в мирно време". Те спестяват значително време за лекарите. Регистрите, които в момента се съставят за пациенти с коронавирус, ще бъдат полезни в бъдеще за пациенти с грип и други инфекциозни заболявания.

"Пандемията е не само време на предизвикателства, но и нови възможности, от които се опитахме да се възползваме, мисля, на 100%. През януари тази година на международна конференция обсъдихме перспективите за въвеждане на изкуствен интелект.

Но дойде пандемията постави всичко на мястото си. Днес изкуственият интелект и дигиталното наблюдение се превърнаха в рутинна функция на здравеопазването в Москва."